Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η περιοδεία του Τζ. Μπους

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δείχνουν στον κόσμο όχι μόνο τους μύες, αλλά και την καρδιά τους» δήλωσε ο Τζ. Μπους, λίγο πριν ξεκινήσει την πενθήμερη περιοδεία του σε πέντε χώρες της Αφρικής, με πρώτη τη Σενεγάλη, όπου έφθασε χτες. Και μπορεί, τόσο η δήλωση αυτή, όσο και τα... ψίχουλα, που φέρνει μαζί του ο Αμερικανός Πρόεδρος και θα τα προσφέρει για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του Εϊτζ, να δίνουν την εντύπωση μιας περιοδείας δημιουργίας εντυπώσεων στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. ΄Η, τουλάχιστον, δεν είναι έτσι ακριβώς.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο, άλλα ορυκτά στρατηγικής σημασίας, διαμάντια κλπ., κλπ. περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. Χαρακτηριστικές αποδείξεις του γεγονότος αυτού αποτελούν οι εντεινόμενες φυλετικές και άλλες εμφύλιες συγκρούσεις στην περιοχή, η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την παρθενική αποστολή του «ευρωστρατού» στο Κογκό και η αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβερία, όπου έφθασε προχτές το πρώτο τμήμα.

Μπορεί, επομένως, να προβάλλει «την καρδιά των ΗΠΑ» ο Τζ. Μπους - έστω κι αν αυτή μεταφράζεται σε... ψίχουλα φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης - αλλά στην πραγματικότητα από πίσω της κρύβονται τα «μούσκουλα» της αχόρταγης ιμπεριαλιστικής λεηλασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ