Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδυνεύει με κατάρρευση το Ταμείο Νομικών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

Ημέρες του 1983 κινδυνεύει να ξαναζήσει το Ταμείο Νομικών, τότε που αδυνατούσε να καταβάλει τις συντάξεις στους ασφαλισμένους του και αναγκάστηκε να συνάψει ενυπόθηκο δάνειο. Αν τότε το Ταμείο κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο δικηγορικός κόσμος (πρόεδρος του ΔΣ ήταν τότε ο Ευ. Μαχαίρας) και η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να ψηφίσει τον νόμο 1512/1985, με τον οποίο θεσπίστηκαν δυναμικοί πόροι, τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους δικηγόρους.

Το πρόβλημα με το Ταμείο Νομικών ήταν από τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στις 4-5 Ιούλη στο Βόλο. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο παρακρατεί παράνομα 120 δισ. δραχμές και δεν εγγράφει το ποσό στον προϋπολογισμό του 2004. Το ποσό αυτό προκύπτει από οφειλόμενα ποσά του κράτους στο Ταμείο Νομικών από 1/1/1998, λόγω του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Το πρώτο πλήγμα στο Ταμείο Νομικών επήλθε με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού «νόμου Σιούφα» (2084/1992), καθώς ένα μέρος από τους πόρους του Ταμείου θα αποδίδονταν πλέον στον ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Το δεύτερο πλήγμα καταφέρθηκε, όπως ήδη αναφέραμε, από την ίδια την κυβέρνηση που σταμάτησε να αποδίδει, αυτά που οφείλει στο Ταμείο Νομικών, ενώ το τρίτο πλήγμα δόθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που έκρινε ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία τον πόρο του Ταμείου από τις συστάσεις και επεκτάσεις των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).

Παράλληλα, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων εκφράζει «βασικότατες ριζικές διαφωνίες» στο προσχέδιο του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και ουσιαστικά σε στέρηση της παροχής έννομης προστασίας.

Εκείνο, όμως, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους δικηγόρους είναι η διάταξη που προβλέπει να δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά δικαστήρια, πριν αποφανθούν για υποθέσεις που παρουσιάζουν μείζονα σπουδαιότητα, να υποβάλλουν προδικαστικά ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να μην τις δικάζουν, μέχρι να εκδοθεί η απόφασή του. Η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει τα διοικητικά δικαστήρια που θα εκδικάζουν στη συνέχεια τις αποφάσεις.

Ο τεράστιος κίνδυνος που ελλοχεύει σ' αυτή την περίπτωση αυτή είναι να βρίσκονται οιονεί τα διοικητικά δικαστήρια υπό τον άμεσο έλεγχο του ΣτΕ για υποθέσεις που αφορούν διεκδικήσεις των εργαζομένων για επιδόματα και άλλες μισθολογικές αξιώσεις.

Τέλος, οι δικηγόροι αποφάσισαν να ανακηρυχτεί επίτιμο μέλος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ο αποχωρήσας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλάκης για την προσφορά του στο χώρο της Δικαιοσύνης για 41 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ