Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτίμηση στα «στεγνά» προγράμματα

Κατά το έτος 2002 συμπληρώθηκαν 3.630 δελτία, εκ των οποίων το 69,2% (2.511 άτομα) από τα «στεγνά» προγράμματα, το 17,1% (621) από τα Κέντρα Αμεσης Πρόσβασης και το 13,7% (498) από τα προγράμματα υποκατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης. Ιδιαίτερα η προτίμηση στα «στεγνά» προγράμματα εμφανίζεται στις ηλικίες κάτω των 18 (7,5%) και στις ηλικίες 19-29 έτη (69%).

Παρά την προσθήκη στο σύστημα καταγραφής των πρωτογενών δεδομένων της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και τη δημιουργία νέων θεραπευτικών προγραμμάτων, υπήρξε πολύ μικρή αύξηση (1,3%) του αριθμού χρηστών που συμπλήρωσαν το δελτίο του δείκτη στα Στεγνά Προγράμματα σε σχέση με το 2001. Ο αριθμός των χρηστών που εισήχθησαν στα Προγράμματα Υποκατάστασης κατά το έτος αναφοράς μειώθηκε κατά 4% και ο αριθμός των χρηστών που συμπλήρωσαν το δελτίο του δείκτη από τα Κέντρα Αμεσης Πρόσβασης μειώθηκε κατά 8,8% (δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από την Υπηρεσία Υποδοχής του ΟΚΑΝΑ).

Για πρώτη φορά μετά το 1990 υπήρξε μείωση των θανάτων. To 2002 σημειώθηκαν 259 θάνατοι (99,2% από ηρωίνη), που παρουσιάζουν μείωση κατά 19,3% σε σχέση με το 2001. Το 86,5% ήταν άνεργοι, το 42,1% ήταν απόφοιτοι δημοτικού και το 51,4% είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το γεγονός της μείωσης των θανάτων επισημάνθηκε τόσο απ' τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, όσο και απ' την πρόεδρο του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Αν. Κοκκέβη και μια ερμηνεία που έδωσαν είναι ότι αποτελεί προϊόν των μέτρων που εφαρμόστηκαν πριν χρόνια.

Ενδιαφέρον έχουν οι επιφυλάξεις του Χρ. Κόκκορη, διευθυντή της μονάδας μεθαδόνης στον Πειραιά για τα προγράμματα με υποκατάστατα, στα οποία υπάρχει ανοχή για την παράλληλη χρήση ναρκωτικών. Ο Χρ. Κόκκορης -ήταν απ' τους πρώτους που εισηγήθηκαν την εφαρμογή των προγραμμάτων με υποκατάστατα στη χώρα μας- υπογράμμισε ότι η παράλληλη χρήση θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και τη ζωή και πρόσθεσε ότι η υποτροπή έχει φτάσει στο 200%. Αναφερόμενος στους θανάτους από ναρκωτικά είπε ότι γενικά μπορεί να έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί οι θάνατοι εκείνων που συμμετέχουν σε προγράμματα με υποκατάστατα και επιτρέπεται η παράλληλη χρήση. «Μεταφέρθηκαν από έξω μέσα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, προσπάθησε να καλύψει την απουσία ουσιαστικής πρόληψης, λέγοντας ότι «κανένα πρόγραμμα πρόληψης δεν μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα». Η Αν. Κοκκέβη υποστήριξε ότι πρέπει να «δούμε την εξάρτηση ως χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια» και να μην αποβάλλονται απ' τα προγράμματα όσοι υποτροπιάζουν.

Ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων επισήμανε: «Μπορούν να γίνουν διάφορες ερμηνείες στα στοιχεία ανάλογα με το πώς βλέπεις τα πράγματα. Το 2002 ήταν η χρονιά εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια επιτροπή παρακολούθησης και αξιολόγησής του, σε όλους τους τομείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ