Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εκρυβαν» τη μολυσμένη φέτα

Από την 1η του Ιούλη η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά οι αρμόδιοι σιωπούσαν

«Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», προσπάθησε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, αναφερόμενος στην ανακάλυψη του μικροβίου της λιστέριας σε φορτίο τεσσάρων τόνων φέτας, το οποίο είχε εξαχθεί από την εταιρία «ΚΟΛΙΟΣ» στη Νορβηγία και κατασχέθηκε από τις εκεί αρμόδιες αρχές. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου έχει σταματήσει από την 1η του Ιούλη, με σκοπό να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί από πού προέκυψε το πρόβλημα της μόλυνσης. Αν και οι έλεγχοι μέχρι και χτες βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ισχυρίζονται ότι το μικρόβιο που εντοπίστηκε στη Νορβηγία δεν έχει σχέση με το εργοστάσιο, αλλά «παρείσφρησε» κατά τη μεταφορά του στο εξωτερικό. Την άποψη αυτή δεν την αποδέχονται ειδικευμένοι παράγοντες, που υποστηρίζουν την άποψη ότι το μικρόβιο αναπτύσσεται πριν από τη διαδικασία της παστερίωσης.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, γιατί ο Ελληνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) «άργησε» τουλάχιστον κατά εφτά ολόκληρες ημέρες, να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα. Οπως επίσης και γιατί δεν αναφέρεται στην προχτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ότι έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου.

Ο Φ. Χατζημιχάλης προσπάθησε και αυτός με τη σειρά του να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό, λέγοντας ότι καμία παρτίδα από τη μολυσμένη φέτα δε διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας, ακόμη, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε μάλλον κατά τη διαδικασία τυποποίησης του προϊόντος. Σήμερα ή αύριο πάντως, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηρίων.

Τέλος, απαντώντας ο υφυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το παραπάνω ζήτημα προκαλεί ανησυχητικές σκέψεις σχετικά με την εξαγορά της (πρώην) συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» από την εταιρία «Κολιός», είπε ότι το θέμα αυτό δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ