Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Η μόρφωση επένδυση για το μέλλον»

Διήμερο συνέδριο «Γυναίκες του Αραβικού Κόσμου και Εκπαίδευση»

Associated Press

Αποστολή: ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΛΗ

«Η μόρφωση, με τη γενικότερη έννοια του όρου, ιδιαίτερα όσον αφορά στις γυναίκες, είναι η καλύτερη και η πλέον προσοδοφόρος επένδυση για μια χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κοινωνίας». Αυτό τόνισε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανοίγοντας, με μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική τελετή, το διήμερο συνέδριο «Γυναίκες του Αραβικού Κόσμου και Εκπαίδευση» η πρώτη κυρία της Συρίας, Ασμα αλ Ασαντ.

Ενα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της κ. Ασαντ και με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων γυναικείων αντιπροσωπειών από 22 αραβικές χώρες. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου, στην οποία παρευρέθηκαν οι πρώτες κυρίες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, του Σουδάν, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και όλες οι διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στη Συρία, έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο αραβικός κόσμος έχει ορίσει ως «Μέρα της Γυναίκας».

Μια διαρκής προσπάθεια συντονισμού

«Η όλη ιδέα και προσπάθεια διεξαγωγής τακτικών συνόδων γυναικών του αραβικού κόσμου, με ένα ξεχωριστό θέμα κάθε φορά, ξεκινά από την πρώτη τέτοια σύνοδο που συγκάλεσε στην Αίγυπτο, η κ. Μουμπάρακ, το 2000», μας εξηγεί η Μπουτέινα Σχάαν, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τα ξένα ΜΜΕ. «Εχουν γίνει, ήδη, ανάλογες γυναικείες σύνοδοι, που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, στα κέντρα λήψης αποφάσεων ή στη νομοθεσία κ.ά. Η Συρία επέλεξε τον τομέα της εκπαίδευσης, εκτιμώντας ότι βρίσκεται στη βάση όλων των υπολοίπων θεμάτων», μας διευκρινίζει. Και συμπληρώνει ότι η επιλογή των θεμάτων εξαρτάται κατά πολύ και από την αραβική χώρα που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο.

«Δεν μπορεί να επιλεγεί ένα θέμα που αφορά στις γυναίκες και παραδείγματος χάριν στη συγκεκριμένη αραβική χώρα να θεωρείται παράνομη μια τέτοια δραστηριότητα», διευκρινίζει. Και καταλήγει ότι στόχος δεν είναι η ανάδειξη των διαφορετικών απόψεων και των διαφωνιών ανάμεσα στις αντιλήψεις των αραβικών χωρών, αλλά η προώθηση και ενίσχυση κοινών αξιών και προγραμμάτων, που στον έναν ή στον άλλο βαθμό είναι αναγκαία, για να βελτιώσουν τη θέση της γυναίκας στην εκάστοτε αραβική κοινωνία και να εξαλείψουν όσα αρνητικά στοιχεία υπάρχουν ακόμη, σε διαφορετική εμβέλεια και ένταση στην κάθε χώρα.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών οργανώθηκαν ανοιχτά τραπέζια συζητήσεων, στα οποία οι αντιπροσωπείες παρουσίασαν στοιχεία για την εκπαίδευση των γυναικών στις χώρες τους, ενώ αντάλλαξαν εμπειρίες και συμπεράσματα από τα προγράμματα και τις προσπάθειες που έχουν, ήδη, εκπονηθεί. Παράλληλα, κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιήθηκε διήμερη σύνοδος ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης από τις χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Τα συμπεράσματα των συζητήσεων και της ανταλλαγής απόψεων παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση τόσο στις αντιπροσωπείες όσο και στα ΜΜΕ από τον υπουργό Παιδείας της Συρίας, κ. Μαχμούντ Σαγίντ.

«Να καμφθούν όλα τα εμπόδια»

Η ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας και της προσφοράς της σε αυτούς με κάθε τρόπο ήταν, ίσως, ο βασικός άξονας των συμπερασμάτων του συνεδρίου. Στο τελικό ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες καλούν τις αραβικές ηγεσίες να απαλείψουν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα ΜΜΕ και τα λογοτεχνικά βιβλία τα στερεότυπα εκείνα που, λόγω παράδοσης και εθίμων, παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα την εικόνα της γυναίκας και τη θέση της στην κοινωνία. Ζητούν διαρκή ανανέωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις και προτείνουν την υιοθέτηση συγκεκριμένων βοηθητικών μέτρων, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και της οικονομικής ζωής.

Σταθερή προτεραιότητα για τον αραβικό κόσμο, όπως υπογραμμίζεται στο τελικό ανακοινωθέν, είναι η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, που πλήττει ακόμη σε μεγαλύτερα ποσοστά το γυναικείο πληθυσμό, ενώ παράλληλα καλείται ο Αραβικός Σύνδεσμος να συντονίσει τις προσπάθειες αυτές σε όλες τις αραβικές χώρες, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες. Οι συμμετέχουσες, στο συνέδριο, αντιπροσωπείες αποφάσισαν, επίσης, τη σύσταση μιας επιτροπής, που θα ελέγχει σε σταθερή βάση το βαθμό εφαρμογής των μέτρων αυτών και θα παρουσιάζει, στον Οργανισμό Γυναικών του Αραβικού Κόσμου που ιδρύθηκε και επισήμως μόλις πριν από λίγο καιρό, αναλυτικές εκθέσεις προόδου για τα θέματα των γυναικών σε όλες τις αραβικές χώρες.

Κοινό σημείο τόσο στη διακήρυξη του συνεδρίου όσο και των κλειστών συνεδριάσεων του Αραβικού Συνδέσμου ήταν η ανάγκη «επανεξέτασης των θρησκευτικών κειμένων, αλλά και των στοιχείων εκείνων της παράδοσης, που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάδειξη των γυναικών και στη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισής τους από την κοινωνία». Και στα δύο κείμενα, σημειώνεται ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι «διαστρεβλώσεις και οι παρανοήσεις», που έχουν λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα και τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο.

Από το ανακοινωθέν του συνεδρίου, φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές τόσο για το Παλαιστινιακό όσο και τη σχεδιαζόμενη (τότε) επίθεση κατά του Ιράκ. Οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες διατυπώνουν «την πλήρη υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, την υποστήριξή τους στην ανάγκη απελευθέρωσης των κατεχομένων συριακών υψωμάτων του Γκολάν και των τμημάτων εκείνων του νοτίου Λιβάνου που παραμένουν υπό κατοχή». Επίσης, εκφράζουν την υποστήριξή τους «στον ιρακινό λαό και στην αντίστασή του απέναντι στην επιθετικότητα, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ