Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΗ
Πολιτική - εμπρηστής με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις

Σε ανεξέλεγκτες καταστροφές, με τεράστιας έκτασης απώλειες σε ζωές και υλικές ζημιές εξελίσσονται οι πυρκαγιές που ξεσπούν καθημερινά. Αιτία η πολιτική της κυβέρνησης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Την υπογραφή της για τη μετατροπή των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας μας σε «κρανίου τόπο» έχει βάλει η κυβέρνηση, καθώς οι μηχανισμοί δασοπροστασίας που πρέπει να ενεργοποιούνται έγκαιρα για την αποφυγή μιας ολοσχερούς πύρινης καταστροφής, χαίρουν ...άκρας εγκατάλειψης. Γεγονός που αποδεικνύεται και από την έξαρση των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα τη βδομάδα που μας πέρασε.

Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» αποκαλύπτουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της προστασίας των δασών είναι και η βασική αιτία για τις σημαντικές καταστροφές από την εκδήλωση των πυρκαγιών. Παντελής υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, κανένα μέτρο για τον απαιτούμενο καθαρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι, μετά από μια τηλεφωνική έρευνα σε μερικά δασαρχεία της χώρας διαπιστώσαμε ότι, όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων έληξαν μόλις πριν από λίγες μέρες! Επίσης, κανένα δασαρχείο της χώρας δεν έχει επανδρωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, για τη διεκπεραίωση των εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης. Κι αυτό όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μάη... Γεγονότα που αποδεικνύον ότι τελικά, το χέρι των εμπρηστών οπλίζεται από την πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως εξηγεί στο «Ρ», ο Κώστας Μπέσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, για να μειωθούν οι πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα δάσος, χρειάζεται να έχουν καθαριστεί οι εκτάσεις με βλάστηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις σχετικών μελετών, αλλά και το δασικό οδικό δίκτυο. Είναι απαραίτητο ένα σύνολο προληπτικών και προκατασταλτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η ανανέωση και η ενίσχυση του δικτύου υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων και άλλων έργων, ανάλογα με τις κατά τόπους μελέτες (π.χ. γέφυρες). Αυτές οι εργασίες πρέπει κανονικά να ολοκληρώνονται πολύ πριν το καλοκαίρι, ώστε να έχουν ληφθεί σε επίπεδο πρόληψης τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση δύσκολων συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κτλ.) με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκά δεδομένα.

«Παρακαλάμε να μην έχουμε φωτιές»

Ομηρος της κρατικής υποχρηματοδότησης παραμένει η πρόληψη για την προστασία των δασών που, φαίνεται να έχει παραχωρήσει... υποχρεωτικά το προβάδισμα στην καταστολή. Τα 3 εκατ. ευρώ που διατίθενται κάθε χρόνο για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, επαρκούν μόνο για 2.000 χιλιόμετρα, σε σύνολο 50.000. Και αυτό τη στιγμή που, όπως σημειώνει ο Κ. Μπέσης, κάθε χρόνο πρέπει να συντηρούνται τουλάχιστον 30.000 χιλιόμετρα!

«Οι δασικοί δρόμοι είναι χωματόδρομοι, δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι. Κάθε χρόνο με την ένταση των βροχών έχουμε διάβρωση, έχουμε αυλακώσεις στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην είναι προσπελάσιμοι. Εκεί πρέπει να περάσει ένα γκρέιντερ, να καλύψει τα κενά, να πατηθεί ξανά αυτός ο δρόμος, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα βαριά πυροσβεστικά οχήματα», σημείωσε, καταλήγοντας σε ένα τραγικό συμπέρασμα: «Από άποψη πρόληψης φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πολύ κακό σημείο, και να παρακαλάμε να μην έχουμε κανένα περιστατικό πυρκαγιάς. Σε οποιοδήποτε δασαρχείο δε θα έχουν συντηρηθεί πάνω από 7,5 χιλιόμετρα δρόμων, που σημαίνει ότι έτσι και έχει έκταση η πυρκαγιά, δε θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί τα οχήματα δε θα μπορούν καν να μπουν μέσα στο δάσος».

Κομβικής σημασίας είναι και ο καθαρισμός των δασικών εκτάσεων, ώστε να μην προκαλείται κανένα περιστατικό από ένα τσιγάρο ή από σκουπίδια. «Τα δάση έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Οι κλειστές σακούλες εκκρίνουν μεθάνιο. Αυτό με τις μεγάλες θερμοκρασίες εκρήγνυται, και μπορεί να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά. Θα έπρεπε να καθαρίζονται τα δάση σε μια ακτίνα από το δρόμο, για να μειώνεται και η κίνηση της πυρκαγιάς - υπάρχει μικρότερη λεία, αφού δεν υπάρχει κάτι για να κάψει, άρα κινείται πιο αργά, και μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ