Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιμπεριαλιστικό «οικόπεδο»

Η επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας με την επίταξη ακόμα 42 στρεμμάτων γης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νέες ανάγκες της αμερικανικής πολεμικής μηχανής που εδρεύει εκεί, είναι μια ακόμα πράξη στη διαδικασία της όλο και πιο ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς στα πλαίσια της «νέας τάξης» πραγμάτων. Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο, δεν αφορά απλά κάποια οικόπεδα σε ένα χωριό της Κρήτης, όπου με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης, τίθενται στη διάθεση των Αμερικανών.

Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας γενικότερης κατάστασης που έχει δρομολογηθεί στη χώρα μας. Αφορά όλη την Ελλάδα που έχει γίνει ένα μεγάλο οικόπεδο, ένα ξέφραγο αμπέλι, το οποίο χρησιμοποιείται ως ιμπεριαλιστικό ορμητήριο προς όλες τις κατευθύνσεις (Βαλκάνια, Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.), ανάλογα, κάθε φορά, με τα επιχειρησιακά σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το «οικόπεδο» αυτό που λέγεται Ελλάδα, έχει δοθεί από την κυβέρνηση στους ιμπεριαλιστές ως «πακέτο» μαζί με ό,τι άλλο χρειάζονται για τις πολεμικές επιδρομές τους κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τις Ενοπλες Δυνάμεις, την αμυντική πολιτική και κάθε είδους άλλη «ευκολία».

Εδώ πρέπει να γίνει σαφές, ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών. Η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί μια συνολικότερη πολιτική ενεργούς συμμετοχής και εμπλοκής της Ελλάδας στο νέο διεθνή καταμερισμό του ιμπεριαλιστικού συστήματος, για λογαριασμό, βέβαια, της ντόπιας πλουτοκρατίας, της άρχουσας τάξης, που διεκδικεί ρόλο στη νέα λεηλασία λαών και χωρών, τα συμφέροντα της οποίας πραγματοποιούνται αποτελεσματικότερα μέσω αυτής της πολιτικής.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική με βάση την οποία οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται καθημερινά σε μισθοφορικά τάγματα της νέας τάξης, σε εφαρμογή των νέων ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για «επαγγελματικούς στρατούς», δηλαδή μισθοφόρους που δολοφονούν λαούς, από τις χώρες - μέλη. Είναι η ίδια πολιτική με βάση την οποία άλλαξε το αμυντικό δόγμα της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του ΝΑΤΟ περί «νέας δομής διοίκησης», δρομολογώντας έτσι την αποεθνικοποίηση της κατά τ' άλλα «εθνικής άμυνας».

Είναι η ίδια πολιτική με βάση την οποία η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε πρώτη από όλες τις άλλες, αμέσως μόλις οι Αμερικανοί με αφορμή τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, κήρυξαν τον νέο παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, να εντάξει την «τρομοκρατία» στις «εθνικές απειλές» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ανοίγοντας έτσι πόρτες και παράθυρα για την επαναφορά του δόγματος περί «εσωτερικού εχθρού». Είναι, ακόμα, η ίδια πολιτική, με βάση την οποία, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος) απεμπολούνται στο βωμό της «νέας θέσης» της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό σύστημα «διεθνούς ασφάλειας».

Η απεμπόληση αυτή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την παράλληλη «αναβάθμιση» της θέσης της ως ενεργού δύναμης συμπόρευσης με τους ιμπεριαλιστές, έχει άμεση αντανάκλαση στα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ελευθερίες. Είναι το ίδιο παγιδευμένο «πακέτο» που προσφέρεται στο λαό, ο οποίος πρέπει με τον αγώνα του αλλά και την ψήφο του να το αποκρούσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ