Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Αγωνιστική απάντηση στο πακέτο - κοροϊδία

Σήμερα στις 7 το απόγευμα το μεγάλο συλλαλητήριο από το άγαλμα Βενιζέλου

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την πίστη τους στην αγωνιστική συμμαχία εργατών-αγροτών-μικρομεσαίων εξέφρασαν χτες αποφασιστικά στο άγαλμα Βενιζέλου οι αγωνιστές εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, τα σωματεία τους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αγρότες, βιοτέχνες, επαγγελματίες, νεολαίοι, συνταξιούχοι.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός των πολέμων, της ανεργίας και της φτώχειας μαζί με την καμαρίλα του παρακάθονταν σε δεξιώσεις και θριαμβολογούσαν για τις επιδόσεις τους στους δείκτες ενίσχυσης της πλουτοκρατίας, η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, απαντούσε αγωνιστικά στο κυβερνητικό πακέτο-κοροϊδία και διατράνωνε την απόφαση χιλιάδων αγωνιστών να σταθούν αποφασιστικά εμπόδιο στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ που προωθούνται με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Σήμερα, ακόμη πιο μαχητικά, πιο μαζικά, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης θα ξαναβγεί στο δρόμο του αγώνα. Θα πάρει τη θέση του δίπλα στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και στην ΠΑΣΥ, στο μεγάλο συλλαλητήριο αντίστασης που ξεκινά στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη ΔΕΘ, το αμερικανικό και βρετανικό προξενείο.

Εξαγγελίες-απάτη


Το αγωνιστικό κλίμα συγκλονίζει τη μεγάλη πλατεία. Οι μαύρες σημαίες υψωμένες στα χέρια δεν είναι το μέλλον που οραματίζεται ο λαός. Είναι η καταγγελία για το παρόν και το μέλλον που του σχεδιάζουν οι πολιτικοί υπηρέτες των πλουτοκρατών. Και σ' αυτό το μαύρο μέλλον αντιστέκονται. Το διακηρύττουν μέσα και από τα δεκάδες μεγάλα και μικρά πανό των φορέων τους. «Καμία αυταπάτη. Λαϊκή αντίσταση και αγώνας», «ΔΕΘ 2003 - Οι εξαγγελίες είναι απάτη. Λαϊκή συσπείρωση - Αγώνας - Ανατροπή η προοπτική μας».

Εκεί και οι αγρότες να διατυπώνουν το δικό τους αίτημα: «ΣΤΟΠ στο ξεκλήρισμα. ΟΧΙ στην ΚΑΠ - Αναθεωρημένη ή όχι». Εκεί και οι φοιτητές, οι μαθητές, να διεκδικούν: «Τέρμα πια η κοροϊδία - Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Εκεί και οι αγωνιστές της ειρήνης μαζί με όλο το λαό να διακηρύσσει πως θέλει και παλεύει για μια «Θεσσαλονίκη πόλη της ειρήνης και όχι του ιμπεριαλισμού».

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο λόγος ακούγεται καθάριος, καταγγελτικός, και δείχνει το δρόμο της προοπτικής.

«Το γεγονός πια δεν είναι οι κούφιες υποσχέσεις σας», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, «τις μυρίστηκαν πια όλοι. Το γεγονός είναι η λαϊκή αντίσταση που εκτυλίσσεται στους δρόμους της πόλης. Αρχίζει από το αεροδρόμιο ακόμα, από τους εργασιακά μελλοθάνατους της ξεπουλημένης "Ολυμπιακής", φτάνει μέχρι την πλατεία αυτή με τους άνεργους και τους απολυμένους της ΒΑΛΚΑΝ, του ΧΩΝΑΙΟΥ, της ΑΓΝΟ, τους σκλάβους απ' τα καπνομάγαζα και τα εμπορικά καταστήματα. Και το μήνυμα φτάνει στα ερημωμένα χωριά και στην ξεκληρισμένη αγροτιά. Φτάνει στις στοές των μεταλλείων Χαλκιδικής με τους ηρωικούς μεταλλωρύχους που περιμένουν ακόμα να δουλέψει το μεταλλείο, να ζήσουν οι ίδιοι».

«Είναι πρόκληση τα 30 ευρώ το μήνα στις αγροτικές συντάξεις, όταν και έτσι η αγροτική σύνταξη θα φτάνει τα 200 ευρώ το μήνα. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν είναι ούτε ασπιρίνη για τους αγρότες... Είναι πρόκληση τα μέτρα, είναι εμπαιγμός», είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, Κιουλπεκίδης Γιάννης, και κάλεσε τους αγρότες να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους «για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να ανοίξουμε το δρόμο για αλλαγές προς όφελος της αγροτιάς και του λαού».

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Χοϊνός, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση, πιστός συνεργάτης-υπηρέτης πολυεθνικών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλοκαταστημάτων, δε διστάζει να καταπατά το Σύνταγμα για να εφαρμόζει υπερφορολόγηση των ΕΒΕ και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ανισότιμο απάνθρωπο ωράριο, μακράς διαρκείας ή ψεύτικες εκπτώσεις, παραπλανητικές διαφημίσεις, ανεξέλεγκτες εισαγωγές κ.ά.».

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Φορτηγών, βάζει καυτά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Γιατί, κ. Σημίτη, στο βωμό του κέρδους των εταιριών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων θυσιάζετε ανθρώπινες ζωές; Οταν θα εγκαινιάζετε τα κομμάτια της Εγνατίας, καλό θα ήταν να σταματούσατε και κάποια φορτηγά και να ρωτούσατε τους οδηγούς πόσες μέρες έχουν να κοιμηθούν και πόσες φορές κινδύνευσε η ζωή τους από την κούραση και την αϋπνία».

Τη φωνή των γυναικών έφερε στη συγκέντρωση η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, εκπρόσωπος της ΟΓΕ. «Οι γυναίκες που μοχθούν στην πόλη και στην ύπαιθρο», τόνισε, «συμβάλλοντας με την πληρωμένη και απλήρωτη εργασία τους στην παραγωγή των υλικών αγαθών, που γεννούν και ανατρέφουν τα παιδιά του τόπου μας, πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ ακριβά τις πολιτικές επιλογές της ένταξης στην ΕΕ...».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (2014-02-01 00:00:00.0)
Σήμερα το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου (2010-02-06 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη της ΠΑΣΥ (2008-01-25 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή από Β. Ελλάδα (2005-03-19 00:00:00.0)
Παρών και από Μακεδονία - Θράκη (2005-03-18 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο διεκδίκησης των λαϊκών δικαιωμάτων (2004-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ