Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκριτική η στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα

Την υποκρισία της ΕΕ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής έκθεσης.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Οταν η ΕΕ μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, οι λαοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Νωπές είναι οι μνήμες των εγκληματικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της "απαλλαγής" από δικτατορικά καθεστώτα. Το πρόβλημα είναι ότι οι λαοί που υφίστανται τις "ευεργεσίες" της ΕΕ και των υπερατλαντικών φίλων της δε συνειδητοποιούν το ότι απελευθερώθηκαν και επιμένουν να αντιστέκονται στους απελευθερωτές τους. Το ίδιο και ο λαός της Κούβας, που επιμένει στην υπεράσπιση της επανάστασής του και δεν πείθεται για τα πλεονεκτήματα της "ελεύθερης αγοράς".

Η ΕΕ, που αυτοαναγορεύεται σε παγκόσμιο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά, ως μοχλό άσκησης πίεσης για επιβολή της εξωτερικής της πολιτικής. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η έκθεση που εξετάζουμε. Στο στόχαστρο είναι περιοχές και κράτη που ενδιαφέρουν γεωστρατηγικά και οικονομικά, αλλά και κράτη των οποίων το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα ενοχλεί (Κούβα, Βιετνάμ, Κίνα, Λευκορωσία κλπ.). Ακόμα και η θρησκευτική ελευθερία χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, ενώ το ψήφισμα Turco, που συνοδεύει την έκθεση, φτάνει στο σημείο να προτείνει νόμο εξωεδαφικής ισχύος, με ποινές και αποφάσεις κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, η ΕΕ και η έκθεση κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που επιτρέπει μυστικές συλλήψεις και έκτακτα στρατοδικεία. Το ίδιο κάνουν για το Ισραήλ, την Τουρκία, αλλά και υποψήφιες χώρες που διώκουν και απαγορεύουν τη δράση των κομμουνιστών.

Είναι άμεση ανάγκη οι λαοί να βάλουν τέλος σ' αυτή την υποκρισία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ