Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... Ζυμώσεις Ευρωπαίων

Για τα μεγάλα τρέχοντα διεθνή ζητήματα συζήτησαν, ατύπως, σε κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ιταλίας οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ

H κατάσταση στο Ιράκ και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι προτάσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο Συντάγματος - που θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική στις 4 Οκτώβρη στη Ρώμη - απασχολεί από χτες στην άτυπη σύνοδό τους, στη Β. Ιταλία, τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν, αν θα στηρίξουν ή όχι το σχέδιο απόφασης που υποβάλουν οι ΗΠΑ για τη διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ στη διαδικασία σταθεροποίησης του Ιράκ, καθώς αναθεωρούν τώρα τη θέση τους για αποκλειστική άσκηση πολιτικής στην περιοχή. Γαλλία και Γερμανία αναβίωσαν τη συμμαχία τους και φαίνεται να διαφωνούν, ή τουλάχιστον αναμένουν μια περισσότερο συμφέρουσα γι' αυτές συναλλαγή, για να απαντήσουν θετικά στο αμερικανικό αίτημα για αποστολή διεθνούς δύναμης, υπό αμερικανική ηγεσία, στο Ιράκ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ πιέζουν για επανεξέταση του Παλαιστινιακού και του ρόλου της Χαμάς. Συγκεκριμένα, πιέζουν έτσι ώστε η ΕΕ να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, την Εζεντίν ελ Κάσαμ, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει τη Γαλλία, αλλά ούτε και την Ελλάδα, που φοβούνται για εκτράχυνση της κατάστασης στο Παλαιστινιακό.

Στο θεσμικό τομέα, κυρίαρχο είναι το ζήτημα του σχεδίου Συντάγματος που υπέβαλε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, καθώς ήδη οι νέες «μικρές» χώρες - μέλη της διευρυμένης πλέον ΕΕ ζητούν να μην παραγκωνιστούν και να μη μειωθεί ο ρόλος τους στη λήψη αποφάσεων. Ενα άλλο θέμα που τίθεται προς συζήτηση είναι η άσκηση του βέτο και κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατόν σε κάθε περίπτωση στη λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου που συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων πριν αρχίσει η σύνοδος, τόνισε ιδιαίτερα τη θέληση της Ευρώπης να στηρίξει τον διευρυμένο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ, σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική φάση. Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει σχέδιο απόφασης για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, καθώς την ίδια στιγμή η Βρετανία παρουσίαζε σημάδια «κόπωσης» και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωνε ότι «θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση των δυνάμεών μας στην περιοχή».

Διαδηλώσεις

Κινητοποίηση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πραγματοποίησε ομάδα διαδηλωτών γύρω από το μέγαρο, στο οποίο πραγματοποιείται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δύο μεγάλα γκρουπ διαδηλωτών προσπάθησαν το πρωί να εμποδίσουν την προσέλευση των υπουργών στο κτίριο της συνόδου μπλοκάροντας δύο κύριες οδικές αρτηρίες. Αργότερα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χώρο που είχαν παραταχθεί οι αστυνομικές δυνάμεις, όπου με τη συνοδεία μουσικής και πολύχρωμων πυροτεχνημάτων φώναξαν συνθήματα κατά της ΕΕ, αλλά και του ΠΟΕ. Ομάδα των διαδηλωτών κατάφερε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο προαύλιο του κτιρίου, οπότε και δέχτηκε την επίθεση της Αστυνομίας. Μεμονωμένα επεισόδια, επίσης, σημειώθηκαν και στους δρόμους της μικρής πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ