Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινοτική παρέμβαση στην ποινική διαδικασία των κρατών - μελών

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην έκθεση που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουκιάδης, η οποία προτείνει να δοθεί στην Κοινότητα η δυνατότητα να ασκεί ποινική δικαιοδοσία στα κράτη-μέλη, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης επικέντρωσε στα εξής:

«Πίσω από τον φαινομενικά ουδέτερο τίτλο "Σχετικά με τις νομικές βάσεις και την τήρηση του κοινοτικού δικαίου", η έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων κρύβει την ολοκληρωτική υποταγή του εθνικού ποινικού δικαίου στο κοινοτικό.

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη φιλοσοφία της ΕΕ, η έκθεση υποστηρίζει ότι η Κοινότητα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επιβάλλουν συγκεκριμένες ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Ο όρος "ποινικές κυρώσεις" έχει ένα πολύ αυξημένο βάρος, που τον διαφοροποιεί από τις διοικητικές ή χρηματικές ποινές, τις οποίες οι ιθύνοντες της ΕΕ ήδη επιβάλλουν. Η έκθεση προτείνει επίσης να μπορεί η Επιτροπή να παρίσταται στα εθνικά ποινικά δικαστήρια ως πολιτική αγωγή, καθώς και να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επιβάλλουν ακόμη και αποφασισμένες από την Κοινότητα ποινές φυλάκισης. Αυτό που απομένει να δούμε είναι η δημιουργία κοινοτικών φυλακών για την εκτέλεση των κοινοτικών ποινών!

Πρόκειται για μια ακόμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και του λεγόμενου κράτους δικαίου της αστικής τάξης, αφού ανατίθεται σε υπερεθνικό μηχανισμό να ασκεί ποινική δικαιοδοσία και να αποφασίζει για το είδος και το ύψος των ποινών. Βεβαίως, πίσω από την αγωνιώδη αναζήτηση νομικών βάσεων κρύβεται η επιδίωξη εξυπηρέτησης, με κάθε τίμημα, των συμφερόντων των ενωσιακών μονοπωλίων και η ισοπέδωση δημοκρατικών κατακτήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ