Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Βάζουν «πλάτες» στην κυβέρνηση

Το προσωρινό «πάγωμα» των τιμών ανακοίνωσε πολυεθνική, θέττοντας παράλληλα στην ημερήσια διάταξη τις αξιώσεις της για πλήρη απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου

«Πλάτες» στην κυβέρνηση βάζουν, με το... αζημίωτο, οι μεγαλέμποροι, οι οποίοι αξιοποιώντας τις προσπάθειες των κυβερνώντων να αλλάξουν το κλίμα, «υπόσχονται» προσωρινό «πάγωμα» τιμών στα σούπερ μάρκετ, εκβιάζοντας παράλληλα την προώθηση των αξιώσεών τους. Ορισμένες από αυτές αποκαλύφθηκαν χτες με τον πλέον σαφή τρόπο από τους εκπροσώπους του πολυεθνικού ομίλου «Carrefour». Ο συγκεκριμένος όμιλος, αξιοποιώντας ένα από τα μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση δίνει προεκλογικά τη μάχη των εντυπώσεων, τις τιμές και την ακρίβεια, υπόσχεται ότι θα «παγώσει» τις τιμές στο σύνολο των προϊόντων του για τέσσερις μήνες - από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα Γενάρη. Μόνο που, όπως... διευκρίνισαν, απευθυνόμενοι προφανώς προς την κυβέρνηση, εκείνο που πράγματι θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τη συγκράτηση των τιμών είναι η πλήρης απελευθέρωση των όρων εμπορίας. Κι όταν λένε απελευθέρωση εννοούν - και το είπαν - την απελευθέρωση του ωραρίου, τη δυνατότητα να λειτουργούν στα όρια των καταστημάτων τους πρατήρια καυσίμων, τουριστικά γραφεία κ.ο.κ.

Ο εκβιασμός είναι πασιφανής. Οι μεγαλοεργοδότες της πολυεθνικής, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, αφού έχουν ήδη θησαυρίσει από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών, τώρα προσπαθούν να κάνουν το... άλμα. Προσφέρουν δήθεν «παγωμένες» τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα και έναντι αυτού πιέζουν για την ικανοποίηση αξιώσεων που θα τους αποφέρουν πολλαπλάσια κέρδη. Στο μεταξύ, άφησαν ανοιχτό και το ενδεχόμενο οι ανατιμήσεις του ...«παγωμένου» τετραμήνου να υπολογιστούν στις τιμές που θα ισχύσουν μετά από αυτό.

Οι ανακοινώσεις του «Carrefour» προκάλεσαν, όπως φαίνεται, την αντίδραση της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), που τα μέλη της προφανώς έκριναν πως θίγονται επιχειρησιακά από τη σχετική... πρωτοβουλία. Ετσι, με δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Π. Παντελιάδη, «καρφώνουν» τους Γάλλους, μιλώντας για ικανοποίηση, αφού ένα από τα μέλη του Συνδέσμου «συμμορφώθηκε» με την προχτεσινή έκκληση για παροχή στήριξης στην «προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση του τιμαρίθμου». Ετσι, μέσω της ενδοεπιχειρηματικής κόντρας αποκαλύφθηκε ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου συλλογικά αποφάσισαν να στηρίξουν τους κυβερνώντες, όχι βέβαια σε κάποια προσπάθεια πάταξης της ακρίβειας, αλλά στις μεθοδεύσεις τους για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό με τον οποίο το «Carrefour» θα συγκρατήσει τις τιμές, οι εκπρόσωποί της εταιρίας ανέφεραν κάποιους πολύ ενδιαφέροντες τρόπους, με την έννοια ότι είναι αποκαλυπτικοί για τον τρόπο που όλο τον άλλο καιρό επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Ανέφεραν ότι κάνουν συμφωνίες με τους προμηθευτές τους και διάφορες... ρυθμίσεις με τα λεγόμενα εκπτωτικά στίκερ ή τις πωλήσεις «2+1» προϊόντων, αντί δηλαδή οι εκπτώσεις των βιομηχανιών να δίνονται στους πελάτες θα τις καρπώνεται η πολυεθνική. Ακόμα είπαν ότι μπορεί να προχωρήσουν σε αλλαγή των προμηθευτών τους, σε αύξηση των εισαγωγών κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαφτίζει «συμφωνία» τις εποχικές προσφορές (2009-03-27 00:00:00.0)
Μία τιμή στο ράφι άλλη στο ταμείο (2005-05-31 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνουν τη νέα λαίλαπα ανατιμήσεων (2004-12-08 00:00:00.0)
«Παζάρια» για το ύψος των νέων ανατιμήσεων (2004-03-23 00:00:00.0)
Ομολογούν ανατιμήσεις τριπλάσιες του πληθωρισμού (2003-09-26 00:00:00.0)
Βαφτίζουν τη συναλλαγή ...«κοινωνική ευαισθησία» (2003-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ