Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Ανησυχούν για την οικονομική κρίση...

Οι οικονομικές κρίσεις και η δυνατότητα πρόληψής τους θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), το οποίο συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Στρέσα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας «ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ θα παρουσιάσει τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, επικεντρώνοντας την αναφορά του στις υφιστάμενες ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, στην πρόληψη των κρίσεων, στις αναδυόμενες αγορές και στη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες». Σε άλλο σημείο, όπου γίνεται αναφορά στην παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφέρεται ότι «στα πλαίσια ανάπτυξης αποτελεσματικών μηχανισμών για την πρόληψη των κρίσεων, θα αναλυθούν οι προτεραιότητες μελλοντικών εργασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της ΕΕ έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά για τις επιπτώσεις, που έχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή καπιταλιστική οικονομία η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, και αναζητούν τρόπους θωράκισης του συστήματος από την εκδήλωση μελλοντικών κρισιακών φαινομένων. Πρόβλημα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων, η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, τα εκτεταμένα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, η καταλήστεψη των αναπτυσσόμενων και τρίτων χωρών, και η διεύρυνση, λόγω ακριβώς των πολιτών αυτών, του χάσματος φτωχών - πλουσίων, έχει αδυνατίσει σημαντικά τους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης των καπιταλιστικών κρίσεων. Κρίσεις οι οποίες εμφανίστηκαν σε περιφερειακό επίπεδο κατά τη δεκαετία του '90, ενώ πήραν διεθνή διάσταση τα τρία τελευταία χρόνια. Με το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι συνδέεται η πρωτοβουλία χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών, οι οποίες αφού καταληστεύτηκαν από τις χώρες του «πρώτου κόσμου» αδυνατούν να εξυπηρετήσουν σήμερα τις υποχρεώσεις τους προς τις δυτικές τράπεζες (περίπτωση Αργεντινής). Εξέλιξη καθ' όλα δυσάρεστη για τη Δύση, η οποία φοβάται ότι η αδυναμία των φτωχών χωρών να εξοφλήσουν τα δάνεια, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ