Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Απαντούν αγωνιστικά στην «κλοπή» των κόπων τους

Στις 22 Σεπτέμβρη αγροτικό συλλαλητήριο στον Πύργο, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Ηλείας και της ΠΑΣΥ του νομού

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών του Νομού Ηλείας, εξαιτίας της αξίωσης των σταφιδεμπόρων να αγοράσουν τη φετινή σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, που στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται ακόμα και 30% μειωμένες σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης χρονιάς.

Οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλεύονται τον κοινοτικό κανονισμό για τη σταφίδα, ο οποίος υποχρεώνει τους παραγωγούς να υπογράφουν «λευκά συμβόλαια» με καταληκτική ημερομηνία την 31 Ιούλη, πριν δηλαδή τη συγκομιδή, στα οποία αναγράφεται προβλεπόμενη σοδειά και ενδεικτικές τιμές για κάθε ποιοτική κατηγορία. Στη συνέχεια, οι έμποροι ανεξέλεγκτα διαμορφώνουν σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα την τιμή του προϊόντος, θέτοντας όσο μπορούν περισσότερο μέρος της παραγωγής στα κατώτερα ποιοτικά επίπεδα, παρόλο που η φετινή συγκομιδή θεωρείται αρκετά καλή ποιοτικώς. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ο ωμός εκβιασμός που γίνεται σε βάρος των παραγωγών, με την αβάντα του σχετικού κοινοτικού κανονισμού, τον οποίο ψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση. Αν οι παραγωγοί δεν υπογράψουν τα συμβόλαια αυτά με τους όρους που θέτουν οι μεγαλέμποροι - βιομήχανοι, τότε δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν τη στρεμματική επιδότηση που δικαιούνται.

Οσον αφορά τη στρεμματική επιδότηση, η πλάκα επίσης είναι πως φέτος μετά από χρόνια αυξήθηκε κατά 10% στην κορινθιακή σταφίδα και 17% στη σουλτανίνα. Ομως πριν καλά καλά χαρούν... οι σταφιδοπαραγωγοί για αύξηση αυτή, έρχονται οι έμποροι - μεταποιητές να γκρεμίσουν τις τιμές και μάλιστα κάποιοι αυτούς λένε πως εξαιτίας της αύξησης της στρεμματικής επιδότησης, δε θα υπάρξει μείωση στο τελικό εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών! Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία και μέγιστη επιχείρηση κερδοσκοπίας σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Γιατί εκτός από τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας, το ίδιο συμβαίνει και στη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο κι αλλού, με την ανοχή και τις ευλογίες της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν αποκλειστικά τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, κατήγγειλε τον ωμό εκβιασμό που ασκούν οι εμποροβιομήχανοι στους παραγωγούς, εκμεταλλευόμενοι την ευχέρεια που τους δίνει γι' αυτό ο Κοινοτικός Κανονισμός, τον οποίο και η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε. «Στο Νομό Ηλείας υπάρχουν περίπου 4.500 εκμεταλλεύσεις, από τις οποίες παράγεται περίπου το 1/4 της εγχώριας παραγωγής κορινθιακής σταφίδας. Οι σταφιδοπαραγωγοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και αν δεν αντισταθούν αγωνιστικά σήμερα, θα βυθιστούν ακόμα περισσότερο στην οικονομική εξαθλίωση», υπογράμμισε.

Να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και η τοπική Επιτροπή της ΠΑΣΥ διοργανώνουν στις 22 του Σεπτέμβρη παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το Εργατικό Κέντρο Πύργου, στο οποίο καλούν να συμμετάσχουν δυναμικά οι αγρότες του νομού. Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ περιοδεύουν στα χωριά της Ηλείας, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για τα μέτρα που προβλέπει η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ, αλλά και για τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες. Στόχος της ΠΑΣΥ είναι το ερχόμενο συλλαλητήριο να αποτελέσει μια δυναμική αφετηρία για τις επόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την εξαφάνισε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2008-12-06 00:00:00.0)
Τιμές «ξεφτίλας» δίνουν οι έμποροι (2006-08-04 00:00:00.0)
Ερχεται κι άλλο «ευρω - τσεκούρωμα» (2006-07-07 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια στην Πάτρα (2004-07-28 00:00:00.0)
Πολιτική συρρίκνωσης της παραγωγής τους (2004-04-18 00:00:00.0)
Στο έλεος των αντιαγροτικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων (1999-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ