Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΔΕΠΑ
Ολοταχώς στο «σφυρί»

Εντός του Οκτώβρη ετοιμάζεται η κυβέρνηση να παραδώσει και το τρίτο πακέτο μετόχων της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα, αφού και οι ιδιώτες θα είναι ικανοποιημένοι, αλλά και η κυβέρνηση που βιάζεται να εισπράξει το τίμημα της μετοχοποίησης, προκειμένου να κλείσει «τρύπες» του προϋπολογισμού. Το ποσοστό που θα παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 16%, ώστε το ελληνικό δημόσιο να κατέχει μόλις το 51% της ΔΕΗ. Αυτό το ποσοστό, με βάση τις εξαγγελίες και την ακολουθούμενη πολιτική, θα παραχωρηθεί αργότερα, κατά τον τρόπο που παραδόθηκαν τα ΕΛΠΕ στο Λάτση.

Ηδη, προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω η τεράστια κερδοφορία της Επιχείρησης, η κυβέρνηση αύξησε τα τιμολόγια του ηλεκτρικού κατά 2,5% από την 1η Σεπτέμβρη. Η αύξηση αυτή, δυσαρέστησε τους ιδιώτες την οποία χαρακτήρισαν... μικρή, ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι «θεσμικοί επενδυτές» έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να πάρουν λιγότερα κέρδη από τα υπεσχημένα! Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, «με τις αυξήσεις του 2,5% θα υπάρχει η ίδια απόδοση κεφαλαίων που είχαμε υποσχεθεί στους επενδυτές για το 2003»!

Την ίδια περίοδο (μέσα Οκτώβρη) αναμένεται και η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ. Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΑΝ αναφέρει ότι στο τέλος Σεπτέμβρη θα έχουν κατατεθεί οι δύο δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, δηλαδή τη γερμανική «Rurhgaz» και τη ρωσική «Gazprom» που θα καταθέσουν από κοινού προσφορά και την ισπανική «Gaz Natural». Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το καταβληθέν τίμημα θα αποτελέσει «μπούσουλα» για το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει και η ΔΕΗ για την εξαγορά του υπόλοιπου 30% της ΔΕΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ