Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε εξέλιξη το αντικομμουνιστικό σχέδιο του Κρεμλίνου
  • Ιβάν Μέλνικοφ: Ο συνδυασμός του Γκλάζιεφ «μαγειρεύτηκε» στο Κρεμλίνο
  • Η Δούμα απέρριψε πρόταση του ΚΚΡΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» μετέδωσε την είδηση της συγκρότησης της πρώτης πεντάδας των υποψηφίων του λεγόμενου «Συνασπισμού» του Σ. Γκλάζιεφ, έως σήμερα εξωκομματικού βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος, μαζί με άλλες μικρότερες ομάδες κι οργανώσεις πήρε αποστάσεις από τους κομμουνιστές και τη Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και ετοιμάζεται να κατέβει στις προσεχείς εκλογές χώρια και βέβαια σε αντιπαράθεση με τους κομμουνιστές. Ετσι την 1η πεντάδα καταλαμβάνουν οι: Σ.Γκλάζιεφ, Ντ. Ρογκόζιν - επικεφαλής της Οργάνωσης «Κογκρέσο των Ρωσικών Κοινοτήτων», πρόεδρος της Μόνιμης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Β. Γκεράσενκο - Πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Β. Βαρένικοφ - στρατηγός και ήρωας της ΕΣΣΔ, καθώς και ο επίσης στρατηγός Γ. Σπάκοφ, έως πριν λίγες μέρες διοικητής μονάδας των εσωτερικών δυνάμεων του στρατού.

Με δήλωσή του ο Ιβάν Μέλνικοφ - Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνει: «Και πριν είχα υποστηρίξει πως είναι παράξενο να ισχυρίζεται κανείς ότι το λεγόμενο μπλοκ Γκλάζιεφ εκπροσωπεί κάποιες νέες αριστερές δυνάμεις. Κι αυτό, γιατί σ' αυτό όχι μόνο εντάχθηκαν μια σειρά άγνωστες και μικρές οργανώσεις, αλλά και γιατί αυτές έχουν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό: σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλ-φιλελεύθεροι. Εκτός αυτού βλέπουμε ότι μια σειρά βουλευτές που συμμετέχουν στη λίστα του Γκλάζιεφ είχαν το προηγούμενο διάστημα εντελώς διαφορετικές θέσεις στα βασικά ζητήματα, στα κοινωνικά ζητήματα, στα ζητήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος. Εκτός αυτού, οι προσωπικότητες που συμμετέχουν δεν εκπροσωπούν καμία οργάνωση. Δηλαδή υλοποιείται η συνταγή της «σαλάτας».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημείωσε πως: «Πρόκειται για ένα πολιτικό σχήμα που δημιουργήθηκε από κάποια γνωστά πολιτικά πρόσωπα, με βάση τα σχέδια του Κρεμλίνου. Νομίζω ότι θα διατηρηθεί ελάχιστο χρονικό διάστημα και θα προσπαθήσει να λύσει ένα περιορισμένο καθήκον, αυτό της εισόδου στην Κρατική Δούμα, αφαιρώντας ψήφους από άλλα κόμματα. Αν και πολύ αμφιβάλλω αν τελικά αυτή η πεντάδα καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το στόχο που τους έχει θέσει το Γραφείο του Προέδρου. Ολο και περισσότερο γίνεται φανερό πως αυτό το νέο σχήμα συνδέεται στα μάτια των ψηφοφόρων με το άλλο δημιούργημα της εξουσίας το κόμμα της "Ενιαίας Ρωσίας". Είμαι σίγουρος πως δε θα καταφέρουν να ξεγελάσουν τους πολίτες. Ας θυμηθούμε πως στις προηγούμενες εκλογές οι Λουζκόφ και Πριμακόφ, γνωστές προσωπικότητες και με μεγάλο κύρος, εμφανίστηκαν ως ηγέτες ενός κοινωνικού και σχεδόν αριστερού κόμματος, που μετά τις εκλογές συγχωνεύτηκε με το κόμμα της εξουσίας. Το ίδιο θα συμβεί και με το μπλοκ του Γκλάζιεφ» - είπε ο Ι. Μέλνικοφ.

Η Δούμα απέρριψε πρόταση
του ΚΚΡΟ ενάντια
στις ιδιωτικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ στην Κρατική Δούμα τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση του νόμου του ΚΚΡΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο κείμενο της σχετικής πρότασης σημειωνόταν πως οι ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του '90 έχουν οδηγήσει στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, στην αύξηση της φτώχειας, στην αδυναμία του Δημοσίου να χρησιμοποιήσει το φυσικό πλούτο της χώρας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης προτεινόταν να δοθεί εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να καταθέσει νομοσχέδιο επανεθνικοποίησης των βασικών, στρατηγικών κλάδων της ρωσικής οικονομίας. Η πρόταση απορρίφθηκε, αφού συγκέντρωσε 131 ψήφους (στους 450).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ