Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προτάσεις εντός των τειχών

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, είχε κάνει λόγο για «ακυβερνησία» της χώρας, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση στελεχών του κόμματός του. Και ναι μεν απέφυγε να επαναλάβει το αλλοτινό «ατόπημά» του, έκτοτε όμως δε χάνει ευκαιρία να προσάπτει στην κυβέρνηση «ανικανότητα». Η κριτική του αυτή, που αντικρούεται με εξαιρετική ευκολία, ομολογεί την περιδίνηση του ΣΥΝ στα πλαίσια της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής και κατά συνέπεια του περιορισμού, μοιραία, της κριτικής του στην ικανότητα των διαχειριστών της.

Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» ο Ν. Κωνσταντόπουλος προέτρεψε τους αναγνώστες να συγκρίνουν το επίπεδο άλλων χωρών της ΕΕ που στηρίχτηκαν από κοινοτικά πλαίσια με αυτό της Ελλάδας, ούτως ώστε να διαπιστώσουν την ανικανότητα και την απροθυμία της κυβέρνησης να «μετασχηματίσει το πολιτικό σύστημα και το κράτος, ώστε να διαμορφώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης». Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει πλείστα όσα στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών της ΕΕ διόλου ωφελήθηκαν από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα, η χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων δεν αποτελούν «έμπνευση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ζήτημα ζωής και για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που ενοχοποιούνται για τη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης, προχωρούν τάχιστα στο σύνολο των χωρών-μελών της ΕΕ. Και είναι άστοχο, αν όχι αφελές και ανόητο, να αποδώσει κανείς την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της μιας ή της άλλης χώρας στην «ανικανότητα» της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα ικανή και αποτελεσματική στην προώθηση όλων εκείνων των μέτρων που επιτάσσουν τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Η ανάπτυξη που υπήρξε, η όποια ανάπτυξη στα πλαίσια του καπιταλισμού, θα ευνοεί πάντα τους κατόχους των μέσων παραγωγής, έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο και τα οφέλη της δεν πρόκειται ποτέ να τα καρπωθεί ο λαός, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει άλλη εξουσία.

Οι προτάσεις που καταθέτει ο Ν. Κωνσταντόπουλος ούτε καν πιέζουν τα όρια της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής. Διαρθρωτικές αλλαγές, κοινωνικό περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής με αναδιανομή και απασχόληση, παρεμβάσεις στην ΕΕ για τροποποίηση της πολιτικής της, προτείνει ο ΣΥΝ, το ίδιο όμως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Προτάσεις εντός των τειχών, αποπροσανατολιστικές για τις λαϊκές συνειδήσεις...

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται. Και καπιταλισμός και φιλολαϊκή πολιτική δε συμβιβάζονται.

Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, αναζήτηση σε θολά νερά κάποιων που θα «τσιμπήσουν» το «δόλωμα» να πορευτούν σε ένα δρόμο αδιέξοδο. Στο δρόμο που προτείνει και ο Συνασπισμός.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ