Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γαϊτανάκι δηλώσεων για τις εμπρηστικές επιθέσεις

Η προχτεσινή «ομοβροντία» εμπρηστικών μηχανισμών στην Αθήνα έχει προκαλέσει γαϊτανάκι δηλώσεων των κομμάτων του δικομματισμού, καθώς και ανάλογα δημοσιεύματα για... επιστροφή της τρομοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας διευκρίνισε χτες πως οι επιθέσεις με γκαζάκια είναι καταδικαστέες, αλλά είναι διαφορετικές από μια τρομοκρατική ενέργεια.

Το «σλάλομ» των δημοσιευμάτων αναφέρεται σε κινητοποίηση της Κρατικής Ασφάλειας, η οποία, κατά την «Καθημερινή», θα αναλάβει το έργο της άσκησης πίεσης, το προσεχές διάστημα, με προσαγωγές υπόπτων και αυξημένη επιτήρηση στις περιοχές που κινούνται άτομα του αποκαλούμενου αναρχικού χώρου, για την αποφυγή μελλοντικής δράσης τους.

Η ανάληψη της ευθύνης έγινε με ανακοίνωση που στάλθηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία», η οποία αναφέρει ότι οι επιθέσεις έγιναν για συμπαράσταση στους εφτά συλληφθέντες διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Υπογράφει δε σαν «Σύλλογος εργαζομένων για την κοινωνική εξέγερση, τα μεταμεσονύχτια σλάλομ». Δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι της διευθύντριας ειδήσεων του «Αλφα», Α. Παναγιωταρέα.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε πως οι «αρχές επιτελούν το έργο τους στο ακέραιο». Τα δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως της «Ελευθεροτυπίας», αναφέρουν πως σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστηρίχτηκε ότι το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί πριν πάρει διαστάσεις, διότι δημιουργούνται εντυπώσεις και υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες και για δημόσια πρόσωπα. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, λειτούργησε κέντρο καθοδήγησης που συνέλεξε και συστηματοποίησε τις σχετικές πληροφορίες, η δράση ήταν οργανωμένη και έγινε από πολλά άτομα. Επίσης, εκτιμάται πως ανάλογες ενέργειες που είχαν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν σχέση με κομβικά σημεία της δίκης της «17Ν». Πάντως, κατά τον «Ελεύθερο Τύπο», οι δράστες δεν πτοήθηκαν από το ενδεχόμενο ισχυρής αστυνομικής κινητοποίησης, αφού είχε προηγηθεί η επίθεση στο σπίτι της δημοσιογράφου Α. Παναγιωταρέα. Σε ανάλογες περιπτώσεις, τα μέτρα ασφάλειας, η φύλαξη και επόπτευση στόχων ενισχύονται.

Από το 1986 μέχρι φέτος έχουν γίνει 1.556 εμπρηστικές επιθέσεις. Οι περισσότερες έγιναν το 1997 (318) και το 1996 (285). Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 40.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ