Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πλατεία ήταν «γεμάτη»...

Το όνομα του «Λεων. Αυδή» είναι από χτες και τόπος συνάντησης λαϊκών ανθρώπων της πόλης, το δίκιο των οποίων υπηρέτησε με την αγωνιστική του δράση. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χτες, στην τελετή εγκαινίων

Τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον κομμουνιστή, Λεων. Αυδή, τίμησε χτες το ΔΣ του Δήμου Αθήνας, με μια σεμνή, λιτή τελετή, όπως του αρμόζει, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γιατράκου, Κεραμικού στο Μεταξουργείο.

Ο Λεων. Αυδής, που ήταν από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», πριν από τρία χρόνια, μόλις στα 63 του, έφυγε από κοντά μας. Ομως η αγωνιστική του δράση, η στάση ζωής του κομμουνιστή, θα μας συντροφεύει για πάντα.

Αλλωστε ο Λεων. Αυδής είχε κατακτήσει το σεβασμό και των πολιτικών του αντιπάλων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά όταν η Ντ. Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηναίων ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφερόμενη στο Λεων. Αυδή είπε: «Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς το πρόσωπο του Λεων. Αυδή, ξεπέρασαν τα όρια των κομμάτων και των ιδεολογιών».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο σημερινός επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος και τόνισε: «Ο Λεων. Αυδής, ένας διαπρεπής νομικός, κομμουνιστής, μαρξιστής διανοούμενος της δράσης, της αναμέτρησης με τα προβλήματα, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα, όχι απλά για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά για την αλλαγή της κοινωνίας. Για μια άλλη κοινωνία της δουλιάς, της ειρήνης, της προκοπής, του σοσιαλισμού». Και συνέχισε: «Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο, όχι αφηρημένα, αλλά στη βάση της πολιτικής του ΚΚΕ για μια ΤΑ από το λαό για το λαό».

Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσαν όλοι οι παραβρισκόμενοι, όταν το λόγο πήρε η Ιριδα Αυδή - Καλκάνη, χήρα του Λεων. Αυδή, η οποία μίλησε για τον άνθρωπο: «Ο Λεων. ήταν ο άνθρωπος ο αυθεντικός. Ηταν ο άνθρωπος με μια τεράστια παιδεία, με βαθιά επαγγελματική κατάρτιση, που όμως, όταν ήταν με εργάτες, γινόταν σύντροφός τους. Οταν ήταν στην αγορά και έκανε τις βόλτες του, ως πελάτης για να ψωνίσει ή για να πιει ένα ουζάκι, τότε ήταν φίλος με αυτούς που ήταν εκεί. Ηταν ο απλός άνθρωπος».

Στη συνέχεια η πρώην δημοτική σύμβουλος και μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Ζωή Βαλάση, ανάγνωσε κείμενα από τις ομιλίες του Λεων. Αυδή που αναφέρονταν στην πόλη των Αθηναίων.

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Γιάννης Γουσέτης, δικηγόρος και εκπρόσωπος της ΚΟΒ Δικηγόρων του ΚΚΕ, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Λεων. Αυδή, του ανθρώπου «που ποτέ κανείς δε βρέθηκε να πει κακό λόγο», του επιστήμονα «που διέπρεψε ως νομικός με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο» και του συντρόφου «που αποτέλεσε για όλους υπόδειγμα ήθους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, σημείωσε: «ο Λεων. Αυδής, ήταν η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας και λάμπρυνε με την παρουσία του τον Δικηγορικό Σύλλογο», τον οποίο και υπηρέτησε επί έξι χρόνια ως αντιπρόεδρος. Χαιρετιστήριο στην εκδήλωση απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου και σημειώνεται ότι «πάνω από πολιτικές, ιδεολογικές διαφορές, ο δρόμος που μας ενώνει, είναι ο δρόμος του διαλόγου και της δημοκρατίας».

Τέλος, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής - αναμνηστικής πλάκας από τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος από την μπάντα του δήμου.

Στην εκδήλωση ανάμεσα στους δεκάδες φίλους, συντρόφους, συναδέλφους του δικηγόρους, διακρίναμε αντιπροσωπεία από το γραφείο της ΚΟΑ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Στέλιο Λάμπρου, από την Κομμουνιστική Ανανέωση με επικεφαλής την Αλέκα Ζορμπαλά, από τους Οικολόγους Πράσινους με επικεφαλής τον Κώστα Διάκο, από την ΚΝΕ, το μέλος του γραφείου του ΚΣ Αλέκο Χαλβατζή, τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Μπέη, τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ Νώντα Ζαφειρόπουλο, τον πρόεδρο των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Νίκο Καραντηνό, την Ελένη Πορτάλιου από την ΑΚΟΑ, πλειάδα νυν και πρώην δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων του Δήμου Αθηναίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ