Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζητήθηκαν οι θέσεις για τη διακυβερνητική

Οι θέσεις της Αθήνας για τη διακυβερνητική διάσκεψη βρέθηκαν χτες στο τραπέζι της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών. Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το προσεχές Σάββατο.

Κατά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε τρία από τα σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της διακυβερνητικής. Το πρώτο ζήτημα αφορά στη θέση του προέδρου της ΕΕ, για τον οποίο η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Ζ. Ντεστέν προβλέπει θητεία μακράς χρονικής διάρκειας και καθήκοντα που δημιουργούν την εικόνα ενός προέδρου Ομοσπονδίας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές, είναι υπέρ της θεσμοθέτησης της θέσης του προέδρου, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στη Συντακτική Συνέλευση.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι η κατάργηση ή όχι του βέτο. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την κατάργηση αυτού του δικαιώματος για όλα τα ζητήματα, εκτός αυτών που άπτονται της ασφάλειας της χώρας.

Τρίτο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση στη διακυβερνητική είναι η εκπροσώπηση των κρατών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει τη θέση ότι πρέπει να ισχύσει η αρχή πως κάθε κράτος πρέπει να έχει έναν επίτροπο.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μίλησε για μια «νέα φάση» στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη των 25. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσει τις θέσεις της.

Συναινεί η ΝΔ

Την υπερψήφιση του ευρωπαϊκού Συντάγματος με συναινετικές διαδικασίες πριν από τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Ιούνη, ζητά η ΝΔ, η οποία ουσιαστικά αποδέχεται πλήρως το προσχέδιο που εγκρίθηκε στη σύνοδο της Χαλκιδικής.

«Είναι ανάγκη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να τερματιστούν αρκετά πριν απ' τις Ευρωεκλογές του Ιούνη 2004», τόνισε η Μαριέτα Γιαννάκου, μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή. Μεταφέροντας μάλιστα τις σχετικές αξιώσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σημαντικές αποκλίσεις» από το προσχέδιο του Συντάγματος γιατί υπάρχει κίνδυνος να κλονιστούν οι ισορροπίες που επιτεύχθηκαν και να βρεθούν μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, όπως αυτό που χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

Παράλληλα, η ΝΔ ζητά να γίνει μια ενημερωτική συζήτηση για το θέμα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ