Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Με την ουρά στα σκέλια!

Στιγμιότυπο. Στην πύλη του «Βαρβαρέσου», σ' ένα από τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, συγκεντρώθηκαν οι εργάτριες της «Τρικολάν». Περασμένες δυο. Μόλις έχουν βγει από τη γενική τους συνέλευση, με απόφαση καμιά απόλυση να μη γίνει, να μην ακολουθήσει το εργοστάσιο τη μοίρα των άλλων πενήντα που έκλεισαν από το 1980. Μάνες οι περισσότερες, τα έξοδα τρέχουν, ίσως ο μισθός τους να είναι και ο μοναδικός που μπαίνει στα σπίτια τους, συντηρεί κουτσά στραβά τα νοικοκυριά τους. Στο 50% βρίσκεται η ανεργία, δεν είναι παίξε γέλασε.

Προϋπηρεσία 25 χρόνια και πάνω. Οι περισσότερες μπήκαν κοπέλες έφηβες, ίδρωσαν όλα αυτά τα χρόνια πάνω από τις μηχανές, ατελείωτα χιλιόμετρα ύφασμα πέρασαν από τα χέρια τους. Αυτές, όπως και εκατοντάδες άλλες συναδέλφισσές τους στα εργοστάσια του Λαναρά. Μέχρις εδώ καλά. Δουλιά υπήρχε, δύσκολη βέβαια, αλλά υπήρχε. Σκέψου και κείνους που βάλτωσαν στην ανεργία...

Κόβαν τα χέρια τους ύφασμα, κόβαν εκατομμύρια για τον Λαναρά. Κανονικές μηχανές κέρδους για το αφεντικό, που κατάφερε από τον ιδρώτα τους να χτίσει αυτοκρατορία. Κι αυτές; Στο μεροκάματο ακόμα, με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα. Αυτές, όπως και χιλιάδες άλλες συναδέλφισσές τους στα εργοστάσια εκατοντάδων άλλων Λαναράδων, στην κλωστοϋφαντουργία και παντού.

«Χόρτασε χρήμα ο Λαναράς και τώρα φεύγει στα Βαλκάνια». Γιατί; Μα, γιατί εκεί ο ιδρώτας της εργάτριας τού κοστίζει λιγότερο. Η ευρωπαϊκή συμμορία, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, φρόντισε και γι' αυτό. Εκανε ό,τι μπορούσε για να ξεριζώσει το σοσιαλισμό, να εξαθλιώσει τους εργάτες και να τους παραδώσει, με Συνθήκες τύπου Μάαστριχτ και επιδοτήσεις, βορά στα σαγόνια των απανταχού Λαναράδων. Δυόμισι χιλιάδες δουλεύουν στα κάτεργά του στα Βαλκάνια, πόσοι ακόμα σε τόσα άλλα των υπόλοιπων Ελλήνων «επενδυτών»...

Επιστροφή στην πύλη του «Βαρβαρέσου». Σχόλασμα πρωινής βάρδιας, οι εργάτες βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Κοντοστέκονται στην πύλη, περιμένουν να 'ρθουν κι οι άλλοι. Οι εργάτριες της «Τρικολάν» ήρθαν να ζητήσουν συμπαράσταση. Ενας ...κύριος εμφανίζεται από το πουθενά. Διευθυντής στου «Βαρβαρέσου». Κοιτάζει καχύποπτα, πλησιάζει, μιλάει στην αρχή χαμηλόφωνα, μετά γυρνάει στις εργάτριες. «Γιατί φέρνετε το δικό σας πρόβλημα στο δικό μου εργοστάσιο; Χαλάτε την εικόνα, έτσι όπως είστε μαζεμένες απ' έξω».

Χαλάνε την εικόνα, λοιπόν, οι εργάτριες. Παρείσακτες οι εργάτριες. Παραφωνία έξω απ' την εύρωστη επιχείρηση. Οι εργάτριες. Αυτές που χτίσανε το εργοστάσιο, αυτές που κρατάνε ακόμα τις καμινάδες να καπνίζουν, αυτές που κάθε ψίχα από το μεροκάματό τους ανεβάζει τη μετοχή του εργοδότη δυο μονάδες πάνω. Νισάφι!

«120 οικογένειες θα μείνουν νηστικές και συ μας λες για την εικόνα του εργοστασίου;». Ακολουθεί θόρυβος. «Χτες ήταν άλλοι, σήμερα εμείς, αύριο ετούτο το εργοστάσιο. Είμαστε εργάτριες και ήρθαμε να μιλήσουμε με εργάτες». Ο ...κύριος βάζει την ουρά στα σκέλια, φεύγει.

Φωνή, λοιπόν! Αγέρωχη, οργισμένη, αταλάντευτη φωνή. Στο δρόμο, στην κάλπη, παντού. Για να βάλουν μια και καλή την ουρά στα σκέλια οι ευρωλάγνοι του Μάαστριχτ, οι «επιτυχημένοι» Λαναράδες και οι καλοθελητές διευθυντάδες των εργοστασίων τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Λαναράς και οι βαστάζοι του (2008-08-08 00:00:00.0)
Τετράωρη αύριο σε όλη την «Κλωνατέξ» (2004-10-28 00:00:00.0)
Με τους εργάτες και τις εργάτριες της «Τρικολάν» (2004-02-19 00:00:00.0)
Αυτή η απεργία μάς αφορά όλους (2003-10-12 00:00:00.0)
Ποσοστό ανεργίας 49,5! (2003-05-24 00:00:00.0)
Η στάση εργασίας θα γίνει κανονικά αύριο Παρασκευή (2002-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ