Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Ποσοστό ανεργίας 49,5!

Από τη μία μεριά αυξάνονται τα κέρδη των βιομηχάνων και από την άλλη εντείνεται η εκμετάλλευση και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πετάει στα ύψη η ανεργία. Μόνο στη Νάουσα, ένα δήμο 25.000 κατοίκων, μέσα σε μια 10ετία χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας, από τους κλάδους της υφαντουργίας, του έτοιμου ενδύματος, τη βιομηχανία ξύλου, τις οικοδομικές κατασκευές, το χονδρικό εμπόριο. Η ανεργία το 2002 έφτασε στο 49,5%!

Η πορεία συρρίκνωσης δεν είναι καιρούρια. Ξεκίνησε πολύ πριν. Στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας το 1985. Εκλεισε η ΥΦΕΝ πετώντας στο δρόμο 73 εργαζόμενους. Ακολούθησε, το 1987, το κλείσιμο της επιχείρησης του Πέτρου Γεωργιάδη που απασχολούσε 140 εργαζόμενους. Λουκέτο έβαλαν το 1990 η «Πέλλα - Ολυμπος» με 400 εργαζόμενους και η «Βέτλανς Νάουσα» με 430 εργαζόμενους. Η «Τρικολάν» μείωσε το προσωπικό της σταδιακά από 520 σε 120 εργαζόμενους.

Στα κλωστήρια Α', Γ' και Δ' του Λαναρά, αυτού του απίθανου παίχτη του Χρηματιστηρίου, την τελευταία 3ετία έχασαν τη δουλιά τους 100 εργάτες.

Στα Γιαννιτσά η ανεργία έφτασε πέρσι το 32%. Το 1998 έκλεισαν τα «Ελληνικά Κλωστήρια» που απασχολούσαν 164 εργαζόμενους. Η «Ελληνική Υφαντουργία» μείωσε το προσωπικό της κατά 200 άτομα.

Στην Εδεσσα το εργοστάσιο έτοιμων ενδυμάτων «Γεωργίου» ανέστειλε τη λειτουργία του από το φετινό Φλεβάρη και έμειναν στο δρόμο περίπου 150 εργαζόμενοι, ενώ άλλη μια επιχείρηση στην περιοχή της Αριδαίας ετοιμάζεται να στείλει στο δρόμο 100 εργάτες.

Οσοι συνεχίζουν να έχουν δουλιά στα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» της οικογένειας Λαναρά ή στο εργοστάσια του Βαρβαρέσου και του Ακκά στενάζουν κάτω από τις νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και των «κοινωνικών διαλόγων» με τη ΓΣΕΕ.

Νέες συνθήκες εργασίας

Οι βιομήχανοι απαιτούν: Μερική απασχόληση, ενοικίαση εργαζομένων, ατομικές συμβάσεις για δουλιά δύο ή τριών ημερών ή ακόμη και ωρών. Ανάλογα το πόσο και πότε σε θέλουν τα αφεντικά. Εργολαβίες και υπεργολαβίες, μαύρη εργασία. Αυτά είναι τα «δώρα της ΕΕ» για την εργατιά.

Και όταν οι βιομήχανοι θέλουν περισσότερα κέρδη, σχεδιάζουν απολύσεις ή εκβιάζουν χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους και τους φορείς ως πολιορκητικό κριό.

Παράδειγμα πρόσφατο: Ο όμιλος «Κλωνατέξ», αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο Δ' στη Νάουσα και να πετάξει στο δρόμο 80 εργαζόμενους. Μετά από πολυήμερο συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει πλεκτήριο στο χώρο του εργοστασίου και να χρησιμοποιήσει τους 80 εργαζόμενους σε άλλους τομείς παραγωγής των εργοστασίων. Για να το κάνει όμως ζητά χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Νέα κίνητρα.

Στην «Τρικολάν», γνωστή και ως «Φάνκο», επιβλήθηκε στους εργαζόμενους να δουλεύουν το 20λεπτο διάλειμμά τους. Ετσι αντί να σχολούν στις 3 το μεσημέρι, σχολούν στις 3.20.

...και η περίπτωση «Βαρβαρέσου»

Στα κλωστήρια Βαρβαρέσου η επίθεση είναι ακόμη πιο βίαιη. Το 1980 στο ένα εργοστάσιο του Βαρβαρέσου απασχολούνταν 270 εργάτες και σήμερα στα 3 εργοστάσια πάλι το σύνολο των εργαζομένων είναι 270, ενώ η παραγωγή και τα κέρδη του έχουν πολλαπλασιαστεί.

Εμφανίζεται το φαινόμενο της ελάχιστης μερικής απασχόλησης (2-3 ημερών ή και ορισμένων ωρών) που τα προηγούμενα χρόνια επεκτάθηκε στις εποχιακές εργασίες στους κλάδους του ξύλου, της διαλογής και ψύξης.

Παράλληλα έδωσε σε εργολάβους τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Με μια από τις τρεις εταιρίες και συγκεκριμένα με την ΑΛΤΕΚΟ έχει υπογράψει και συμφωνία για αναπλήρωση των κενών θέσεων στον τομέα παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει τα κενά που προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους δεν αμείβονται και δεν ασφαλίζονται σύμφωνα με τις συμβάσεις των κλωστοϋφαντουργών, δεν κολλάνε βαρέα ένσημα και όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν παίρνουν παραπάνω από 400 ευρώ το μήνα.

«Το υπαλληλικό προσωπικό πιάνει δουλιά στις 8 π.μ., σχολάει στη 1, ξαναπάει στις 2 μ.μ. και σχολάει όποτε τελειώσει η δουλιά, στις 5 ή και τις 7 το απόγευμα.

Αν εκτιμήσει ότι θέλει ένα μηχανικό, έναν ηλεκτρολόγο, έναν τεχνικό στις 4 τα χαράματα, τον παίρνει τηλέφωνο και πάει. Αυτό ισχύει στο σύνολο του υπαλληλικού προσωπικού που είναι περίπου 100 άτομα. Οποτε τους χρειαστεί ο βιομήχανος» αναφέρει ο Σ. Τσίτσης μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιχείρηση σχεδιάζει τώρα, να δώσει όλα τα τμήματα παραγωγής, από την είσοδο του βαμβακιού έως την έξοδο του νήματος, στους εργολάβους. Τέλη Απρίλη κατέθεσε συμφωνητικό στην Επιθεώρηση Εργασίας, με το οποίο ζητούσε να παραδώσει το σύνολο των εργαζομένων στην παραγωγή σε εργολάβο και συγκεκριμένα στη «Νακόπουλος Λιπαντική ΑΕ». Αυτό αποτράπηκε μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ποιος φταίει;

«Η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και οι «κοινωνικοί διάλογοι» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Αλλωστε αποτέλεσμα του... «κοινωνικού διαλόγου» του 1996 είναι η εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης που σήμερα εφαρμόζονται και στον τόπο μας. Μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν κόντρα και πρότειναν αγωνιστικές δράσεις», αναφέρει ο Σ. Τσίτσης κλωστοϋφαντουργός, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Οι βιομήχανοι στην περιοχή δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόζουν τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση. Ετσι αβγατίζουν τα κέρδη τους και από την άλλη ξεζουμίζουν τους εργάτες και τις εργάτριες. Επιχειρούν με κάθε τρόπο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας να μειώσουν το εργατικό κόστος.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τα Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων του ομίλου Λαναρά κέρδισαν το επίδομα βάρδιας (12.500 δρχ) που είχε απολεσθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στου Βαρβαρέσου ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των εργολάβων, να σταματήσει η μερική απασχόληση και να προχωρήσει η υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα.

«Μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας. Να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας», σημειώνει ο Σ. Τσίτσης. Αλλωστε, μέσα από αγώνες κατάφεραν να καταργήσουν τη συνεχόμενη 7ήμερη εργασία. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ