Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Συρρικνώνουν την εργατιά, διαλύουν δικαιώματα

Η ανεργία και η υποαπασχόληση καλπάζουν, αλλά οι κυβερνώντες το μόνο που κάνουν είναι να χαρίζουν επιδοτήσεις στους βιομήχανους, που τους επιδοτούν ακόμα και τη συσκευή του FΑΧ...

Τα «πέτρινα χρόνια» για την περιοχή, που άλλοτε άκμαζε από ζωή, ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Τότε που άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και να καταστρέφεται η βιομηχανία του νομού, στο όνομα της πολιτικής που ήθελε τη χώρα γυμνή από βιομηχανική παραγωγή, με διογκωμένο τον τριτογενή τομέα. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: Από το 47% του εργατικού δυναμικού που απασχολούνταν στην περιοχή της Νάουσας στο δευτερογενή τομέα το 1981, μόλις 20% έχει απομείνει σήμερα, με το μεγαλύτερο κομμάτι του να δουλεύει στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Αν συνυπολογίσει κανείς τη μείωση του πληθυσμού την τελευταία εικοσαετία, τότε βλέπει ότι ο δευτερογενής τομέας συρρικνώθηκε στην περιοχή κατά 31,25%, την ίδια περίοδο που ο τριτογενής αυξήθηκε κατά 23%.

Οσα εργοστάσια έμειναν, επιδοτήθηκαν αδρά με κονδύλια που έβγαιναν από τις τσέπες του λαού. Οχι βέβαια για να σωθούν οι εργάτες. Τουλάχιστον 950 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο την τριετία 1989-94 στη Νάουσα, με την ανεργία να καλπάζει. Με τον ιδρώτα των εργατών της περιοχής, οι βιομήχανοι έχτισαν παλάτια. Σήμερα ζητούν κι άλλα κέρδη. Με τις ευλογίες κυβέρνησης και ΕΕ συνεχίζουν να λιανίζουν την εργατιά. Το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης, όπως σχεδιάζεται στα επιτελεία των πολυεθνικών, προμηνύει μόνο σύνθλιψη των δικαιωμάτων της. Μερική απασχόληση. Εργασία χωρίς αμοιβή. Μειωμένη ή και καθόλου ασφάλιση. Μειωμένη ή και καθόλου σύνταξη. Μαύρη ζωή.

Ομως για το κεφάλαιο, τα κέρδη δεν είναι ποτέ αρκετά. Ετσι, οι επιχειρηματίες άρχισαν να μεταναστεύουν, σε χώρες που η εργατική δύναμη κοστίζει λιγότερο. Για να ξεζουμίσουν και εκεί την εργατική τάξη, έχοντας πάντα τις ευλογίες και την απλόχερη οικονομική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που τους επιδοτεί ακόμη και για το FAX που θα εγκαταστήσουν...

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής δε μετριούνται μόνο πάνω στους εργάτες και τους άνεργους. Τα σημάδια της τα βλέπεις σε κάθε βήμα. Οι έμποροι στενάζουν, τα χωριά ερημώνουν και οι νέοι μεταναστεύουν σε ξένους τόπους.

Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα που χτίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και τις πλάτες του ΣΥΝ. Σ' αυτή την ισχυρή Ελλάδα, η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία στενάζουν καθημερινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ