Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δικομματική συμφωνία στην απεμπόληση δικαιωμάτων
  • Με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρείται η έγκριση του Ευρωσυντάγματος
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οσο βαθαίνει η ολοκλήρωση της ΕΕ τόσο θα στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, αλλά με τη στήριξη και της ΝΔ, προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τη συζήτηση του Ευρωσυντάγματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ετσι, χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για να εκφράσει γνώμη για το Ευρωσύνταγμα, αλλά τα κείμενα με τις θέσεις της κυβέρνησης και το σχέδιο για την απόφαση της Επιτροπής δόθηκαν στους βουλευτές μέλη της μόλις στην αρχή της συνεδρίασης!

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης επιβεβαίωσε την προσχώρηση ουσιαστικά της Ελλάδας στις επιδιώξεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ και την περαιτέρω μείωση του «βέτο» σε μια σειρά αποφάσεων της Ενωσης.

Ανέφερε ότι η πρόταση του Ευρωσυντάγματος που κατέληξε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση επιδέχεται μεν κάποιες συμπληρώσεις, αλλά θα πρέπει να αποτελεί «κείμενο αναφοράς» μέχρι το τέλος και η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σύντομα.

Για επιμέρους θέματα ανέφερε ότι πρέπει κάθε χώρα να έχει έναν επίτροπο, αλλά στο γραπτό κείμενο με τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι θα υπάρχουν επίτροποι «χωρίς γενικό δικαίωμα ψήφου», οι οποίοι «θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στους τομείς που έχουν αρμοδιότητα». Πρακτικά, δηλαδή, προτείνεται η θέσπιση επιτρόπων α΄ και β΄ κατηγορίας.

Για τις ειδικές πλειοψηφίες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων πρότεινε να απαιτείται το 50% των κρατών, που, όμως, θα αντιπροσωπεύει το 50% του πληθυσμού (και όχι το 60% που προβλέπει το Σύνταγμα) των χωρών - μελών της ΕΕ. Ειδική πλειοψηφία πρότεινε να ισχύει και στην «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας», που θα ενεργοποιηθεί όμως πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος. Ζήτησε δε να απαλειφθεί από το σχέδιο του Συντάγματος η πρόβλεψη για την εθελοντική αποχώρηση κάποιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αναθεώρηση του Συντάγματος να γίνεται σε διακυβερνητική με πλειοψηφία των 5/6 των χωρών της ΕΕ.

Ο Π. Μολυβιάτης, εκ μέρους της ΝΔ, συμφώνησε ουσιαστικά με τις κυβερνητικές προτάσεις, προτείνοντας απλώς να υπάρχει ένας επίτροπος από κάθε χώρα με δικαίωμα ψήφου και να απαιτείται το 60% του πληθυσμού της ΕΕ για τη λήψη απόφασης. Μάλιστα όταν κλήθηκε από τον Αντ. Σκυλλάκο να πει εάν συμφωνεί με τον περιορισμό του «βέτο» σε μια σειρά θεμάτων αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο ευρωβουλευτής Αλ. Αλαβάνος ζήτησε σεβασμό του κειμένου στο οποίο κατέληξε η «Συνέλευση» και είπε ότι η χώρα μας μπορεί να θέσει ορισμένα θέματα όπως η σύνθεση της Επιτροπής.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

«Είμαστε αντίθετοι στο να υπάρξει Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γιατί όσο βαθαίνει η ολοκλήρωση της ΕΕ τόσο θα στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης», τόνισε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, δηλώνοντας ότι απορρίπτει τα σχετικά κείμενα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Για τα συγκεκριμένα θέματα είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του δικαιώματος του «βέτο» και σε αμυντικά θέματα αλλά και άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στη θέσπιση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται τα κράτη - μέλη και έτσι μια σειρά θέματα (π.χ. τρομοσυμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ) δε θα εγκρίνονται από τα εθνικά κοινοβούλια.

Για τις ειδικές πλειοψηφίες είπε ότι η πρόταση για το 50% του πληθυσμού για τη λήψη απόφασης διευκολύνει τις μεγάλες χώρες και χειροτερεύει την κατάσταση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, τόνισε, συμφωνούν στην κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ η κυβέρνηση συμφωνεί με τους επιτρόπους χωρίς ψήφο.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόβλεψη για την αλληλεγγύη σε χώρες που πλήττονται από «τρομοκράτες» και κινδυνεύει το «δημοκρατικό τους πολίτευμα», αφού στην ουσία θα στρέφεται κατά των ανατρεπτικών κινημάτων ακόμα και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι και στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων γίνονται βήματα προς τα πίσω ακόμα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Ελληνικού Συντάγματος ή τις προτάσεις του ΟΗΕ, αφού δεν προστατεύεται ούτε καν η απεργία, ενώ, αντίθετα, υπό προστασία τίθεται η «επιχειρηματικότητα». Σχετικά, τέλος, με τη θέσπιση «ευρωπαϊκών κομμάτων» είπε ότι προτείνονται, για να συμβάλουν στη διαμόρφωση «ευρωπαϊκής καπιταλιστικής συνείδησης» και θα οδηγηθούμε στο να χρηματοδοτούνται μόνο όσα κόμματα είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ