Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αμερικανικά και αφγανικά στρατεύματα «σκότωσαν επτά μαχητές Ταλιμπάν» κι υπέστησαν τρεις απώλειες σε επίθεσή τους σε στρατόπεδο στην ορεινή περιοχή Τσάαε Τσένο της κεντρικής επαρχίας Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την ανθρωπιστική οργάνωση του Πακιστάν, Αλ Αχταρ Τραστ Ιντερνάσιοναλ, ως «βιτρίνα» της αλ Κάιντα και των μουτζαχεντίν στο Ιράκ και απαίτησε το «πάγωμα» όλων των πόρων της από αμερικανικές και διεθνείς τράπεζες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μόνο μικρές υλικές ζημιές προκάλεσαν τέσσερις εκρήξεις βομβών σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης στην Τουρκία χτες βράδυ. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

ΚΕΪΠΤΑΟΥΝ.-- Διεκόπη χτες η ακρόαση της επιτροπής δικαστών στη Νότια Αφρική που ερευνά κατηγορίες κατά κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου για κατασκοπία εις βάρος συντρόφων τους, επί εποχής Απαρτχάιντ. Στους κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας και ένας πρώην υπουργός Μεταφορών.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Απεργία πραγματοποίησε χτες το ιπτάμενο προσωπικό της Austrian, του εθνικού αερομεταφορέα της Αυστρίας, οι εργαζόμενοι του οποίου διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας -μειώσεις μισθών - που εξήγγειλε η διοίκησή του.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι αρχές της Ισπανίας συνέλαβαν χτες 550 επίδοξους οικονομικούς μετανάστες από την Αφρική, ενώ επιχειρούσαν να εισέλθουν στη χώρα από Κανάρια Νησιά.

BONNH.-- Πρωτοδικείο της Βόννης απέρριψε χτες την εκδίκαση υπόθεσης 35 Σέρβων συγγενών θυμάτων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του 1999 κατά της Γερμανίας, επικαλούμενο νόμο που προβλέπει πως μόνον κράτη και όχι μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να απαιτήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Οι ενάγοντες ζητούσαν την καταβολή αποζημίωσης για τις βλάβες και την ψυχική οδύνη που υπέστησαν απ' τη συμμετοχή της Γερμανίας στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της (τότε) ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε χτες ως «θαρραλέο βήμα» την προσφορά της Ιαπωνίας για τη χορήγηση 1,5 δισ. δολαρίων για την «ανοικοδόμηση» του υπό κατοχή Ιράκ.

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.-- Πέντε εργαζόμενοι σε εργοστάσιο χημικών του κρατιδίου Γκουτζαράτ της Ινδίας σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών από άγνωστη αιτία.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Στην ποινή του θανάτου καταδίκασε δικαστήριο της Σρι Λάνκα δύο μειονοτικούς Ταμίλ για τη βομβιστική επίθεση σε βουδιστικό ναό το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ