Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ένας από τους ανθρώπους που αναδείχτηκαν στην εξουσία προωθώντας υπάκουα τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ώστε να διαμελιστεί η πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέπνευσε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Σεράγεβο από καρδιοαγγειακά προβλήματα. Ο πρώην Πρόεδρος των Βόσνιων μουσουλμάνων ήταν 78 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δύο Βρετανοί στρατιωτικοί και τρεις πολίτες, που τους συνόδευαν, φέρονται να «απήχθησαν» από Μαοϊκούς αντάρτες στο Νεπάλ. Ο εμφύλιος στη χώρα συνεχίζεται χωρίς διακοπή - την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν σε διάφορες συγκρούσεις ένδεκα αντάρτες.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον ένας νεκρός και πενήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός της ρίψης χειροβομβίδας σε σταθμό λεωφορείων χτες στη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, που αποδίδουν την επίθεση σε ισλαμιστές φανατικούς. Αλλες επιθέσεις στην επαρχία κόστισαν τη ζωή πέντε πολιτών, τριών στρατιωτών και δύο ανταρτών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πίσω από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς «δεν ήταν η μαφία αλλά αξιωματούχοι της αστυνομίας και του στρατού» που στήριζαν την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, ισχυρίστηκε χτες ο Μίλαν Βερούοβιτς, επικεφαλής της φρουράς ασφαλείας του Τζίντζιτς. Η δίκη κατηγορουμένων για το φόνο Τζίντζιτς αναμένεται να αρχίσει στις 17 Δεκέμβρη...

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε χτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο έναντι των τεσσάρων Σέρβων (και όχι... ΝΑΤΟικών) στρατηγών: Σρέτεν Λούκιτς, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς και Βλαστίμιρ Ντιιόρντεγιεβιτς.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Χούμπερτ Γκόρμπαχ, του κόμματος των Ελευθέρων, ορκίζεται σήμερα νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον Χέρμπερτ Χάουπτ επίσημο αρχηγό των Ελευθέρων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει εκπαιδευτικό κέντρο στην Πολωνία για τη νέα δύναμη «ταχείας αντίδρασης» μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τη δυτική Αλγερία, τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε σπίτια. Επίσης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να σκότωσαν 15 ισλαμιστές μαχητές.

ΑΜΜΑΝ.-- Υπό παραίτηση τελεί ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αλί Αμπούλ Ράγκεμπ, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς για περιστολή των δημόσιων ελευθεριών και για ανικανότητα αντιμετώπισης της διαφθοράς. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα την κάνει δεκτή.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στην Κένια αναμένεται σήμερα ο Κόλιν Πάουελ με στόχο «να ενθαρρύνει», όπως δήλωσε, Σουδανούς ισλαμιστές και αντάρτες στην επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «σημαντικό στόχο της κυβέρνησης» (μάλλον λόγω πετρελαίων και λοιπού ορυκτού πλούτου...) την «επιτυχή διαδικασία ειρήνευσης στο Σουδάν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ