Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Παιχνίδια εξουσιών και σκοπιμοτήτων

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο θέμα της διαμάχης Οικουμενικού Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδας, με αφορμή τον «έλεγχο» των μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών (σ.σ. 36 μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας).

Μετά τον Μ. Εβερτ που τάχτηκε ανοιχτά υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο ΜΕΓΚΑ, χαρακτήρισε το θέμα «πολιτικό και εθνικό» και τάχτηκε υπέρ των θέσεων του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος πήρε θέση υπέρ του Πατριαρχείου, καλώντας τους ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας «να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αγώνες εξουσίας που θέλουν το αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας πάνω από το Οικουμενικό της Ορθοδοξίας».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να εμφανίζεται ως τηρώντας ίσες αποστάσεις. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για «ένα στάτους νομικό και λειτουργικό τα τελευταία 75 χρόνια, που στο πλαίσιό του μπορεί να βρεθεί λύση ειρήνευσης, καταλλαγής και συνεννόησης των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας» και συμπλήρωσε ότι «όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, σε πνεύμα αγάπης, όπως αρμόζει στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση». Οσο για ενδεχόμενη συνάντηση Σημίτη - Χριστόδουλου είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται μείζον πολιτικό θέμα, ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει σε εύθετο χρόνο και από τη στιγμή που «δεν τίθενται θέματα τα οποία διαταράσσουν τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας».

Με δηλώσεις του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι τα εμπόδια με «καλή διάθεση και με τη χάρη του Θεού, θα υπερπηδηθούν, ώστε να υπάρχει ειρήνη και αγάπη». Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδας συνεχίζεται η «σιγή» του Αρχιεπίσκοπου και η απουσία τοποθέτησης επί του θέματος, κάτι που θα συνεχιστεί, όπως τονίζουν συνεργάτες του.

Σε «πνεύμα διευθέτησης» είναι και η πρόταση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (επανέρχεται ξανά, στο «τραπέζι») περί πλήρωσης των δύο μητροπόλεων άμεσα, με «καλή διάθεση» από το Πατριαρχείο και με την ταυτόχρονη αυτοδέσμευση των Συνόδων να ορίσουν δύο επιτροπές επιστημόνων, μητροπολιτών, νομομαθών, θεολόγων που κατέχουν τα εκκλησιαστικά θέματα, να συναντηθούν σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη και να αποφανθούν τελεσίδικα για το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ