Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο ΔΣΕ ανέθρεψε ήρωες!

Στο Μεζούρλο της Λάρισας, στο ματοβαμμένο λόφο, όπου γράφτηκε μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας και δεσπόζει μία μαρμάρινη στήλη, τιμήθηκαν την Κυριακή, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, οι εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και πολλοί άλλοι πατριώτες, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Παρά τη βροχή, πολλοί συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές των θυσιασθέντων ηρώων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με έντονα τα συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας. Το έβλεπες στα δακρυσμένα μάτια των παρευρισκομένων, το άκουγες στη φωνή των αντιστασιακών της Χορωδίας, που τραγουδούσαν το «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς», το αισθανόσουν στην παρουσία νέων ανθρώπων, συνεχιστών του αγώνα εκείνης της φλογερής γενιάς.

Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εκτελέσεις, με το στήσιμο των έκτακτων στρατοδικείων - άρχισαν το Σεπτέμβρη του 1946 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 1949 - πέρασαν 57 χρόνια. Ομως, οι μνήμες μένουν ανεξίτηλες, παρά τις προσπάθειες των «ανιστόρητων» της εξουσίας να τις σβήσουν και οι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους αθάνατοι.

Αλλωστε, εκείνοι, με τη θαρραλέα στάση τους, ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, δεν άφησαν περιθώρια στους μεταγενέστερους να τους ξεχάσουν. Οπως ο Νίκος Μπάλαλας - Μπαντέκος, που βρήκε το θάρρος να κάνει χιούμορ με τους συναγωνιστές του, όταν, απευθυνόμενος στον μελλοθάνατο Γιώργο Παπαδημητρίου - Βύρωνα, είπε: «Ε, ρε Βύρων, μ' έφαγες. Ταγματάρχης εσύ, καταδικάστηκες 31 φορές σε θάνατο. Ταξίαρχος εγώ, μόνο 17 φορές». Και βλέποντας κάποιο δισταγμό στους άντρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, τους παρότρυνε: «Βαράτε βρε, μη φοβάστε». Αμέσως ακούστηκε το πυρ, αλλά οι σφαίρες δεν πρόλαβαν να σταματήσουν τις φωνές των 15 παλικαριών που έλεγαν: «Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός - Ζήτω ο ελληνικός λαός».

Στο πώς και το γιατί ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ανέθρεψε ήρωες, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και η Ελένη Μπούρμπουλα, εκ μέρους της ΠΕΑΤΑΘ, στεκόμενοι, ταυτόχρονα, στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αδικαίωτος αγώνας των αγωνιστών, καθώς έχουμε σήμερα ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των λαών.

Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών (2013-05-16 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2003-10-17 00:00:00.0)
Τιμή στους αντάρτες του ΕΛΑΣ (2001-09-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2000-09-14 00:00:00.0)
Αγνός και ανυποχώρητος (2000-08-18 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ