Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Διογκώνεται η χρήση σε νέους και εφήβους

Θλιβερές διαπιστώσεις σε ευρωπαϊκό σεμινάριο για τη χρήση ανάμεσα στους εφήβους

Η ανάγκη να αλλάξει ριζικά η αντίληψη που θέλει την κάνναβη ακίνδυνη, να πριμοδοτηθεί η πρόληψη, αλλά και στοιχεία που μαρτυρούν την αύξηση της χρήσης κάνναβης στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας μας, έδωσαν το στίγμα χτες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του ετήσιου σεμιναρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ερευνών για την Αντιμετώπιση των κινδύνων στους εφήβους και στους νέους (IREFREA), με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και της εξάρτησης μεταξύ των νέων». Το σεμινάριο συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η IREFREA και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

«Η χρήση κάνναβης δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο είχαμε πιστέψει αρχικά. Η, έστω και ευκαιριακή, χρήση ναρκωτικών από τους νέους αυξάνει τους κινδύνους για εξάρτηση σε μια μερίδα από αυτούς», παραδέχτηκε, αν και καθυστερημένα, η Αννα Κοκκέβη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Αύξηση της χρήσης κάνναβης

Ανησυχητικά είναι τα ελληνικά δεδομένα για τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών, ιδιαίτερα κάνναβης, σε εφήβους και νέους. Η χρήση καπνού, αλκοόλ και κάνναβης έχει αυξηθεί, διαπιστώνεται επίσης αυξητική τάση όλων των ουσιών στα αγόρια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων και των νέων που έχουν πρώτη ουσία χρήσης την κάνναβη. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα ESPAD για το 1999 μέχρι το 2003, στοιχεία της οποίας παρουσίασε ο Αναστάσιος Φωτίου, εκ μέρους του ΕΚΤΕΠΝ.

Το δείγμα αφορά 4.009 μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου για το 1999 (43% αγόρια και 57% κορίτσια) και 3.775 για το 2003 (49% αγόρια και 51% κορίτσια), από 330 σχολικές μονάδες.

Το 1999 δήλωνε ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση κάνναβης το 12,6%, ενώ το 2003 το 14,8%. Περισσότερες από τρεις φορές χρήση κάνναβης το 1999 είχε κάνει το 8% και το 2003 το 9,7%.

Πρώτη ουσία χρήσης δήλωσαν την κάνναβη, το 75% το 1999 και το 78,3% το 2003. Το 1999 δήλωσαν άλλες ουσίες το 21,6% και το 2003 το 17,5%. Να σημειωθεί ότι το 12,5% δήλωσε ως δεύτερη ουσία παυσίπονα-ηρεμιστικά, στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση στο σπίτι.

Το 80,3% δήλωσε το 2003 ότι έκανε χρήση παράνομης ουσίας από περιέργεια. Το 1999 το 90,8% θεωρούσε την τακτική χρήση κάνναβης και «έκστασης» επικίνδυνη, ενώ το 2003 μειώθηκε το ποσοστό σε 89,8%.

Για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η χρήση κάνναβης στην Ισπανία αλλά και για τον απαραίτητο ρόλο που παίζει η πρόληψη αναφέρθηκε ο Αμαδόρ Καλαφάτ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη χώρα του, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης έχει πέσει στα 14,7 έτη, ενώ το 21% των νέων θεωρεί την κάνναβη ακίνδυνη. «Αν θέλουμε να κάνουμε πετυχημένη πρόληψη πρέπει να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη. Η κάνναβη αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε καταναλωτικό προϊόν, όπως όλα τα άλλα. Οσο νωρίτερα ξεκινά η χρήση της, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες συνέχισης και εξάρτησης από αυτή», υπογράμμισε ο Ισπανός εκπρόσωπος.

Ο Σουηδός κλινικός ψυχολόγος Τόμας Λούντκβιστ αναφέρθηκε στις καταστρεπτικές συνέπειες από τη χρήση κάνναβης στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως απώλεια εσωτερικού ελέγχου, πανικός, παράνοια, γνωστικές βλάβες (απώλεια μνήμης) και πολλά άλλα.

Τα πρόσφατα δεδομένα για τα αποτελέσματα παρεμβάσεων σε νέους που κάνουν προβληματική χρήση κάνναβης ανέλυσε ο Αντρέ Γκαγελντόκ από την Ολλανδία. «Η πρόληψη είναι απαραίτητη και χρήσιμη κι αν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για την κάνναβη, εμείς θα πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτήν. Να ενεργοποιούμε διαρκώς την οικογένεια, την κυβέρνηση, τα σχολεία. Αυτό απαιτεί πολλά χρήματα και οι Ολλανδοί δεν είναι γνωστοί για τη γενναιοδωρία τους», κατέληξε ο Αν. Γκαγελντόκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ