Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Νέα στοιχεία για την αυτοκτονία Σταθέα

Τα νέα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την αυτοκτονία της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνης Σταθέα, οδηγούν κατευθείαν σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, αναδεικνύοντας έτσι τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέχθηκε και κάλυψε την υπόθεση με τα αυθαίρετα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.

Η υπόθεση προσλαμβάνει νέες διαστάσεις με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες μέρες. Η εφημερίδα «Παρόν» της Κυριακής σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι υπήρχε γυναίκα σύνδεσμος μεταξύ της Ρ. Σταθέα και υπουργού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια γυναίκα ανώτερη υπάλληλος, που είναι πολύ κοντά σε κορυφαίο υπουργό, ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε αποφασιστικά την αναπληρώτρια διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Πρόκειται, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από άλλα στοιχεία, ότι η γυναίκα αυτή ήταν η διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας, Απ. Φωτιάδη, Δ. Τρυφωνοπούλου.

Η «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής δημοσίευσε και έβδομη επιστολή της Ρ. Σταθέα με παραλήπτη τη Δ. Τρυφωνοπούλου, όπου ανέφερε κατά λέξη: «Δήμητρα, μην έχεις τύψεις. Δική μου επιλογή ήταν να μην επικοινωνήσω με τον κ. Φωτιάδη». Να σημειωθεί ότι το όνομα του υφυπουργού Οικονομίας αναφέρεται και σε μια ακόμη επιστολή της Ρ. Σταθέα προς τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Τάνιας Τριτάρη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας αρνείται ότι γνώριζε τη Σταθέα, μέχρι τη μέρα που υπέγραψε την αναστολή της αναστολής κατεδάφισης του κτίσματος του Δαμίρη και πως μέχρι τότε για τον υφυπουργό «ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο». Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Δ. Τρυφωνοπούλου τέθηκε χτες σε υποχρεωτική άδεια. Ο Απ. Φωτιάδης δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για τυπικούς λόγους, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια ότι η εν λόγω υπάλληλος του υπουργείου μπορεί να επηρεάσει τις έρευνες.

Κι ενώ η αυτοκτονία της Ρ. Σταθέα κυριαρχεί στην επικαιρότητα, η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να «κλείσει» την υπόθεση των αυθαιρέτων, αρκούμενη μόνο στην κατεδάφιση των μαντρότοιχων... Οπως αποδεικνύεται από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα όποια πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκδίδονται κατά καιρούς παραμένουν στη μεγάλη τους πλειονότητα «κενό γράμμα». Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική συντάχτηκαν την εξαετία 1998 - 2003, όλα κι όλα 65 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Από αυτά μόνο 18 στάλθηκαν στην αρμόδια Περιφέρεια και είναι άγνωστο εάν υλοποιήθηκαν.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδαφίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής, κατέθεσε χτες στην εισαγγελέα Ελενα Ράιου ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, Μιχάλης Κυριακίδης. Για την ίδια υπόθεση, την περασμένη βδομάδα, κατέθετε επί 6 ώρες ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας, Σπυρίδων Στάθης. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλος διέταξε χτες τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης των επιστολών της Ρ. Σταθέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ