Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤ κατά της απεργίας των μηχανικών

Ακόμη και τα ΜΑΤ επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να «σπάσει» την τρίωρη στάση εργασίας των διπλωματούχων μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο, οι οποίοι απαιτούν την επίλυση θεσμικών και μισθολογικών αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων δεν υλοποιεί η κυβέρνηση, παρότι οι υπουργοί έχουν δεσμευτεί με ενυπόγραφες συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, οι μηχανικοί του Δημοσίου, αλλά και το ΤΕΕ με δήλωση τού προέδρου του Γ. Αλαβάνου, καταγγέλλουν ότι η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε τελικά δημοπρασία οδικού έργου, προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και παράτυπες διαδικασίες. Ειδικότερα, και προκειμένου να παρακάμψει την απεργία των μηχανικών, ο περιφερειάρχης άλλαξε την παραμονή τη σύνθεση της επιτροπής του διαγωνισμού, αντικαθιστώντας τους μηχανικούς που συμμετείχαν σ' αυτήν με μη τεχνικούς διοικητικούς υπαλλήλους.

Σαν να μην έφτανε αυτό και με πρόσχημα δήθεν προειδοποίηση τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο της δημοπρασίας, το περικύκλωσε με ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις και δεν επέτρεπε την είσοδο στους εκπροσώπους των μηχανικών, παρά μόνον επιλεκτικά σε κάποιους εργολάβους - μάλιστα όχι σε όλους τους ενδιαφερόμενους - που συνοδεία αστυνομικών ανέβαιναν και κατέθεταν προσφορές! Το πόσο προσχηματική ήταν η επίκληση των ΜΑΤ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο ίδιο κτίριο βρίσκονταν ανήλικα παιδιά παιδικού σταθμού που συστεγάζεται και ένοικοι της πολυκατοικίας. Εκτός των άλλων, όπως καταγγέλλει το ΤΕΕ, το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των τοπικών φορέων για επιλεκτική και φωτογραφική διαχείριση των αναθέσεων δημοσίων έργων από την Περιφέρεια Κρήτης, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των τευχών δημοπράτησης, όπου περιέχονται «φωτογραφικές» διατάξεις.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μηχανικών Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ η τρίωρη πανελλαδική στάση που πραγματοποιήθηκε χτες σημείωσε απόλυτη επιτυχία, ενώ συνοδεύτηκε με ματαίωση δημοπρασιών έργων σε όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΜΔΥΔΑΣ δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις του κλάδου θα συνεχιστούν ώσπου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ