Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για μέτωπο ταξικό, ενωτικό

Συνέντευξη Τύπου της «Εργατικής Ενότητας» με αφορμή το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που αρχίζει σήμερα

Motion Team

Να ορθώσουμε μέτωπο ταξικό, ενωτικό ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου που χτυπά κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό και κοινωνικό δικαίωμα. Να ορθώσουμε μέτωπο ανατροπής της πολιτικής και των φορέων που στηρίζουν αυτή την επίθεση. Να καταδικάσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να ορθώσουμε μέτωπο διεκδίκησης όσων ανήκουν στους εργαζόμενους, τους παραγωγούς όλου του πλούτου. Να ανοίξουμε το δρόμο για συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, αγωνιστικό, ταξικό.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η «Εργατική Ενότητα», συνδυασμός του ΠΑΜΕ, ενόψει και του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΚΘ και των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της, ξεκαθάρισαν πως η «Εργατική Ενότητα» θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθούν στο κέντρο της συζήτησης τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που οξύνονται πέρα από κάθε όριο από την επίθεση του κεφαλαίου και την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα της ζωής του εργαζόμενου. Ενδεικτικά ανέφεραν: Την ανεργία που ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, την πόλη των εκατοντάδων κλειστών εργοστασίων και επιχειρήσεων, έγινε εφιάλτης που στοιχειώνει κάθε εργατικό σπίτι. Τη μερική απασχόληση που μοιράζει την ανεργία και είναι απότοκος της ευρωενωσιακής θεωρίας του «απασχολήσιμου». Την υπονόμευση του 8ωρου και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων με την εξατομίκευση της σχέσης εργασίας. Τη σαλαμοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την κατεδάφισή της μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας, της μείωσης των συντάξεων, της κατάργησης των βαρέων-ανθυγιεινών και της υποκατάστασης της δημόσιας από την ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας. Τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που οδηγεί σε «αποστράτευση» των εργαζομένων, και τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα, χειρότερες υπηρεσίες. Αλλά και τα περίφημα «κοινωνικά πακέτα» της κυβέρνησης, ή τη «σύγκλιση» με την ΕΕ που αποτελούν πρόφαση για νέες επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο, νέα χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Και όλα αυτά παράλληλα με την επίθεση σε βάρος των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών προκειμένου να χτυπηθεί κάθε φωνή αντίστασης στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του.

«Το ερώτημα που η ίδια η ζωή θέτει μπροστά σε κάθε εργαζόμενο και θέτουμε κι εμείς είναι αν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση της θέσης των εργαζομένων με την πολιτική που ασκείται σήμερα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαντούν ΟΧΙ και γνωρίζουν πως πρέπει να αλλάξει ριζικά», ανέφερε ο Θ. Κυριακίδης, γγ του ΕΚΘ και στέλεχος της «Εργατικής Ενότητας». Πρόσθεσε όμως πως σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις των εργαζομένων βρίσκεται η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ίδια και ομοιόχρωμη σε ΓΣΕΕ και ΕΚΘ. «Χτυπά από τα μέσα το συνδικαλιστικό κίνημα. Βάζει πλάτη για το πέρασμα της πιο αντιλαϊκής πολιτικής. Συγκροτημένη από τις ίδιες δυνάμεις, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ, μακρύ χέρι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμπλέει με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Γίνεται συνένοχη στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Υποτάσσει το συνδικαλιστικό κίνημα και το μετατρέπει σε όμηρο της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οι δυνάμεις αυτές βρίσκοντας "κοινό τόπο" στην αποδοχή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, που ψήφισαν από κοινού οι πολιτικοί καθοδηγητές τους, εξαπατούν τους εργαζόμενους με "κοινωνικούς διαλόγους", με θεωρίες περί "ανταγωνιστικότητας", "ρεαλισμού" και "εφικτού", που το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν σε απραξία το συνδικαλιστικό κίνημα, προϋπόθεση για περισσότερα κέρδη στους εργοδότες, περισσότερη ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους. Μετέτρεψαν το ΕΚΘ σε βουβό παράρτημα της συμβιβασμένης ΓΣΕΕ σε όλα τα σοβαρά ζητήματα».

Κόντρα σ' αυτή την πολιτική συμβιβασμού και ήττας υπάρχει ο δρόμος της προοπτικής, του ενωμένου, μαζικού, ταξικού αγώνα, που υποδεικνύει το ΠΑΜΕ, στη βάση της αλήθειας ότι η χειροτέρευση της κατάστασης που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη δεν είναι μονόδρομος. «Αυτές οι δύο γραμμές συγκρούονται χρόνια. Θα συγκρουστούν και μέσα στο συνέδριο του ΕΚΘ. Και εμείς θα καλέσουμε τους συνέδρους να συνταχθούν με τη γραμμή του ΑΓΩΝΑ», τόνισε ο Θ. Κυριακίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ