Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Τετράωρη στάση σήμερα για τις απολύσεις

Την αγωνιστική σκυτάλη από τους συναδέλφους τους στην «Τρικολάν» παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Βαρβαρέσο», με τετράωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας στις 6.30 το απόγευμα. Είχε προηγηθεί την Κυριακή μια ακόμα 4ωρη στάση εργασίας, ενώ στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις 20 απολύσεις που μεθοδεύει η εργοδοσία.

Από την πλευρά της η διοίκηση της επιχείρησης με ανακοίνωσή της προς το προσωπικό επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, καλώντας τους ανοιχτά σε απεργοσπασία. Πρόσχημα για την προκλητική ανακοίνωση της εργοδοσίας αποτελεί η επίσκεψη στο εργοστάσιο τριών αντιπροσώπων «σημαντικότατου και μεγάλου πελάτη της εταιρίας», που θα βρίσκονται στη Νάουσα σήμερα. Η διοίκηση της επιχείρησης, αφού έλαβε την κάθετη άρνηση του σωματείου να αναστείλει την κινητοποίηση, επιδίωξε να εκβιάσει άμεσα τους εργαζόμενους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο καθένας «πρέπει να δείξει ωριμότητα» και να αναλογιστεί «τη σημασία που έχει για την πορεία της εταιρίας η επιτυχία αυτής της επίσκεψης».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την τακτική και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας σταθερά στο πλάι τους το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας. Στα άμεσα αιτήματά τους εντάσσουν και την κατάργηση των εργολαβιών στα εργοστάσια της επιχείρησης που κρατάνε ομήρους δεκάδες συναδέλφους τους και αποτελούν το όχημα για τη σαρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει στις 20 απολύσεις προέκυψε ύστερα από την εκτίμηση ότι «κινδυνεύει» η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι δε θα κάνει καμιά περικοπή στο προσωπικό και ότι θα συζητήσει ακόμα και για αυξήσεις στους μισθούς. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα εγκαινίασε στη Νάουσα το τρίτο εργοστάσιό της, συνολικής αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΕ Ημαθίας του Κόμματος εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και στον αγώνα τους να αποτρέψουν τις απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και η ομοφωνία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, «ενισχύουν τους επιχειρηματίες, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας, αποτελούν προσφορά τζάμπα εργατικής δύναμης στο κεφάλαιο».

«Τι απαντούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, ο νομάρχης και ο δήμαρχος της Νάουσας στους εργαζόμενους της επιχείρησης "Βαρβαρέσος", όταν προτείνουν ως μαγική λύση την ένταξη στη Δ΄ Ζώνη, που σημαίνει περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο;», τονίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν και με τον αγώνα και την ψήφο τους αυτούς που ευθύνονται για τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που οδηγεί σε απολύσεις και στο φούντωμα της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ