Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δωδεκαετής προσφορά στην πρόληψη

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Πρόληψης κατά της Εξάρτησης του Δήμου Νίκαιας, το οποίο στόχο έχει την πρωτογενή πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.

Το Κέντρο συνεργάζεται με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με εφήβους. Φέτος στους γονείς εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια», ενώ την προηγούμενη χρονιά εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Ημερολόγιο Αρμενιστή», το οποίο απευθυνόταν σε εφήβους. Προηγήθηκαν προληπτικές παρεμβάσεις σ' αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, αναπτύσσοντας θέματα που αφορούν στην εφηβεία και στη χρήση ουσιών.

«Στόχος μας, τόνισε η Ελένη Παπαματθαίου, κοινωνική λειτουργός του κέντρου, είναι η ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών και μαθητών, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας, αλλά και η έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση για τις ψυχοδραστικές ουσίες».

Οσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος «Επικοινωνία στην Οικογένεια», το κέντρο συνέχισε την άμεση συνεργασία του με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Ινστιτούτο έκρινε θετική τη συμμετοχή και την απήχηση των σεμιναρίων που διοργανώνει το Κέντρο στους γονείς. «Δίνουμε την ευκαιρία, τόνισε ο Παν. Ροζής, κοινωνιολόγος του Κέντρου, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μικροί και μεγάλοι, να σκεφτούν, να κινητοποιηθούν και να αποφασίσουν για τη ζωή τους. Οι ομάδες ακολουθούν κανόνες και ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους».

Εως σήμερα έχουν προσέλθει 614 άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς, χρήσης ουσιών, οικογενειακά, ψυχιατρικά, μαθησιακές δυσκολίες. Αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν υποστηρικτικά, συμβουλευτικά ή παραπεμπτικά σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το Κέντρο συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς (ΟΚΑΝΑ, ΕΠΙΨΙ και ΚΕΘΕΑ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

Το Κέντρο Πρόληψης κατά της Εξάρτησης του Δήμου Νίκαιας βρίσκεται στην οδό Βοσπόρου 2. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. και για ατομικά περιστατικά και απογευματινές ώρες κατόπιν ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210-4912187.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ