Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλλιεργούν κλίμα επεισοδίων ενόψει 17ης Νοέμβρη
  • Με αφορμή την τοποθέτηση βόμβας στη «Σίτιμπανκ» στου Ζωγράφου, η Αστυνομία διοχετεύει στον Τύπο τους «φόβους» της για βομβιστικές ενέργειες, όσο πλησιάζει η επέτειος
  • Χτες, μια μηχανοκίνητη πορεία συμπαράστασης στους κρατούμενους απεργούς πείνας, αν και ακολουθούμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, «ξέφυγε» και έφτασε μέχρι την πρωθυπουργική κατοικία

«Κλίμα» ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιχειρούν να δημιουργήσουν, τόσο οι άγνωστοι που τοποθέτησαν προχτές βράδυ εκρηκτικό μηχανισμό έξω από αμερικάνικη τράπεζα στου Ζωγράφου, όσο και η κυβέρνηση μέσω της διοχέτευσης στον Τύπο «φόβων» της Αστυνομίας για αύξηση τέτοιων ενεργειών, όσο πλησιάζει η 17η Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, η εσπευσμένη μεταφορά των πέντε κρατούμενων απεργών πείνας από τη Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, προκάλεσε χτες την πρώτη «μηχανοκίνητη διαμαρτυρία». Περίπου 150 άτομα με δίκυκλες μηχανές, ξεκίνησαν το απόγευμα από το Πεδίον του Αρεως, κατευθύνθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού και επέστρεψαν στο κέντρο της Αθήνας, ακολουθούμενοι πάντα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ομως, «έπιασαν στον ύπνο»(!) την Αστυνομία και βρέθηκαν ξαφνικά έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, στο Κολωνάκι, όπου φώναξαν συνθήματα.

Η είδηση αυτή έπαιξε στα χτεσινά κεντρικά δελτία ειδήσεων και μάλιστα συνοδεύτηκε με διαπιστώσεις για αύξηση των αστυνομικών μέτρων.

Οσον αφορά τη βόμβα στο υποκατάστημα της «Σίτιμπανκ» στην οδό Παπάγου 5 στου Ζωγράφου: Ο άγνωστος που στις 9.49 το βράδυ της Τρίτης τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι σε μισή ώρα θα εκραγεί βόμβα, χρησιμοποίησε ένα όνομα από τα παλιά, αυτό του Χρήστου Κασσίμη. Η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και όταν πέρασε ο χρόνος προειδοποίησης χωρίς να εκραγεί η βόμβα, στις 10.35 προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τρία μασούρια δυναμίτιδας, πυροκροτητής και επιτραπέζιο ρολόι και εννιάβολτη μπαταρία.

Η προχτεσινή ενέργεια έρχεται μετά τις εκρήξεις δυο βομβών στα δικαστήρια της Ευελπίδων τον περασμένο Σεπτέμβρη, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ο αυτοαποκαλούμενος «Επαναστατικός Αγώνας». Επίσης τον περασμένο Ιούλη εξουδετερώθηκε βόμβα στην εταιρία «ΑΛΙΚΟ» στην οδό Μιχαλακοπούλου, όπου την ευθύνη είχε αναλάβει η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Επαναστατική Δράση».

Ο Χρ. Κασσίμης είχε σκοτωθεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς το 1977, στο εργοστάσιο της AEG, στου Ρέντη. Το όνομά του είχε χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από διάφορους μέχρι το 1987. Είχαν εμφανιστεί οργανώσεις με τα ονόματα «ΕΟ Χ. Κασσίμης», «ΕΛΑ-κομάντο Χ. Κασσίμης», «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης-Χ. Κασσίμης».

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, είπε για το περιστατικό ότι «αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του». Συμπλήρωσε όμως ότι, όπως και άλλα που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, δεν «έχουν τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας όπως τη βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια». Ενώ για το φαινόμενο της τρομοκρατίας δήλωσε ότι υφίστανται, ενδεχομένως «κάποιες περιφερειακές δυνάμεις ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς, όμως, καμιά επιχειρησιακή δυνατότητα».

Η προχτεσινή βομβιστική επίθεση έδωσε αφορμή για δημοσιεύματα και ρεπορτάζ τα οποία επικαλούμενα αστυνομικές πηγές δημιουργούν «κλίμα» ενόψει του γιορτασμού των 30 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι... πληροφορίες αυτές υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανόν οι ενέργειες αυτές να συνεχιστούν και να αυξηθεί ο αριθμός τους το επόμενο χρονικό διάστημα που αναμένεται η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της «17Ν».

Σχετικά με την εσπευσμένη μεταφορά των πέντε κρατούμενων απεργών πείνας, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, είπε πως η μεταφορά τους κρίθηκε αναγκαία καθώς οι φυλακές Κορυδαλλού διαθέτουν νοσοκομείο σε αντίθεση με αυτές των Διαβατών. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι έγινε για λόγους περίθαλψης και καλύτερης προστασίας τους και ότι αυτό δεν το αποφάσισε η κυβέρνηση αλλά η Δικαιοσύνη.

Χτες οι συνήγοροι υπεράσπισης των απεργών πείνας κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης γιατί κινδυνεύει σοβαρά η υγεία τους. Η αίτηση θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ