Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματική η επέκταση ξενοδοχείων!

Ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να χτιστούν ξενοδοχεία σε προστατευόμενους και παραδοσιακούς οικισμούς

Αντισυνταγματική πρότεινε να κηρυχτεί η επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων σε προστατευόμενους χώρους που προβλέπεται με το άρθρο 21 του νόμου 2947/2001 - κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας - ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος. Η εισήγηση έγινε χτες στη συζήτηση σχετικής προσφυγής κατά της επέκτασης του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» στην Πλάκα.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Ν. Ρόζου, μπαίνει φραγμός στις ορέξεις διάφορων ιδιοκτητών ξενοδοχείων, να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους σε προστατευόμενες περιοχές, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα. Σημειώνεται ότι η πολιτεία έδωσε το «πράσινο φως» για επέκταση του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα»... λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, παραβιάζοντας ακόμη και το προστατευτικό διάταγμα που ισχύει για την περιοχή της Πλάκας. Επίσης, παραβιάζει και τον ίδιο το νόμο 2947/2001 που ίδια ψήφισε πριν δύο χρόνια.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Σχολή Χιλ, ζητώντας να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια και η σχετική Υπουργική Απόφαση που επέτρεπαν κατά παρέκκλιση την επέκταση του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» στην Πλάκα. Η οικοδομική άδεια προβλέπει την ανέγερση συμπληρωματικής οικοδομής σε διπλανό οικόπεδο με το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», για να καλύψει ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο σύμβουλος Επικρατείας πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή και υποστήριξε ότι:

  • Σύμφωνα με τη συνταγματική ερμηνεία του νόμου (2947/2001) δεν επιτρέπεται η επέκταση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε προστατευτέες περιοχές, όπως είναι η Πλάκα. Στην περίπτωση που ο νόμος θεωρεί ότι οι επεκτάσεις εφαρμόζονται και σε παραδοσιακές περιοχές, τότε αυτές οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές τόσο ως προς τη χρήση γης όσο και ως προς τη δυνατότητα συνένωσης, γιατί οδηγούν σε νόθευση της χρήσης.
  • Στην περίπτωση του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» παραβιάζεται ο νόμος 2947/2001 και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο από τη συνένωση των οικοπέδων δεν πρέπει να προκαλείται υπέρβαση των όρων δόμησης. Δηλαδή, από τη συνένωση των οικοπέδων στην Πλάκα θα μπορούσε να δομηθεί επιφάνεια 4.149 τ.μ., ενώ η υπάρχουσα ξενοδοχειακή μονάδα «Ηλέκτρα» είναι ήδη 4.328 τ.μ.

Από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος του ξενοδοχείου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για συνένωση οικοπέδων, αλλά για «λειτουργική συνένωση του ξενοδοχείου»!

Παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» έκανε η «Αθήνα 2004», ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και οι δύο φορείς επικαλέστηκαν την εξεύρεση καταλυμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι μπορούν να κτιστούν ξενοδοχεία ακόμη και σε παραδοσιακούς οικισμούς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ