Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινωνική ιδιοκτησία το νερό

Την παράδοσή του στους ιδιώτες προωθεί κοινοτική οδηγία, κατήγγειλε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής

Στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκμετάλλευση του νερού μέσα από τους κανόνες «της αγοράς» κινείται η σχετική Κοινοτική Οδηγία που κυρώθηκε χτες από τη Βουλή.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη οδηγία, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι στην κατεύθυνση της εισόδου της αγοράς στο θέμα του νερού η ΕΥΔΑΠ βγήκε «στο σφυρί» και ζητείται σήμερα ένας μεγάλος φορέας για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως λένε ότι το νερό είναι φυσικός κοινωνικός πόρος και ως τέτοιος δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικοποιημένος, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες, δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόρευμα και πολύ περισσότερο από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως οι γαλλικές οι οποίες ενδιαφέρονται να μπουν και στον ελληνικό χώρο.

Εμείς, τόνισε, προτείνουμε το νερό να το διαχειρίζεται ένας δημόσιος ενιαίος εθνικός οργανισμός νερού με περιφερειακές υπηρεσίες κατά υδρεολογική λεκάνη. Πρέπει, είπε, να γίνουν τα αναγκαία έργα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να υπάρχουν νερά σε περιοχές που δε χρειάζονται και να έχουν έλλειψη περιοχές που τα χρειάζονται. Επίσης, να υπάρχει προστασία των νερών από βιομηχανικά και άλλα λήμματα και να υπάρχει ενιαία διοίκηση στη βάση μιας αναπτυξιακής λογικής και όχι μιας εισπρακτικής όπου κυριαρχεί η λογική των προστίμων και της ακριβής χρήσης.

Μια τέτοια πολιτική για το νερό, κατέληξε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ και γι' αυτό «εμείς θα παλέψουμε να έρθει μία άλλη πολιτική με ανατροπή των σημερινών συσχετισμών του δικομματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ