Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Αρρηκτοι οι δεσμοί του ΚΚΕ με το ναυτεργατικό κίνημα

Στους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, μίλησε χτες το στέλεχος του ΚΚΕ

Σπουδαστές της ΑΕΝ, στο αμφιθέατρο της σχολής παρακολουθούν με προσοχή την ομιλία του Γ. Τούσσα
Σπουδαστές της ΑΕΝ, στο αμφιθέατρο της σχολής παρακολουθούν με προσοχή την ομιλία του Γ. Τούσσα
«Χωρίς τους εφοπλιστές μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, με τους καθημερινούς αγώνες μας στα καράβια και τις σχολές, στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου, αλλά και την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές». Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, συμπυκνωμένη σε δέκα λέξεις, μετέφερε χτες στους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη σχολή.

Το στέλεχος του ΚΚΕ συναντήθηκε το πρωί με τον διοικητή και τον διευθυντή προγράμματος της Ακαδημίας και συζήτησε μαζί τους τις τεράστιες ελλείψεις στην υποδομή της σχολής, αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικότερης αντιναυτεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της. Στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Μακεδονίας διαμένουν φέτος σαν οικότροφοι 300 από τους 600 συνολικά σπουδαστές, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σε θαλάμους των 12 ατόμων. Ελλείψεις παρουσιάζονται και στο προσωπικό, αφού στη σχολή διδάσκουν μόλις 25 μόνιμοι καθηγητές, ενώ άλλοι 15 απασχολούνται με το καθεστώς του ωρομισθίου.

Κυρίαρχο ζήτημα στη συνάντηση με τους σπουδαστές που ακολούθησε, αναδείχτηκε η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, αλλά και η επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Ο Γιώργος Τούσσας παρουσίασε στους σπουδαστές στοιχεία που αποδεικνύουν τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας την τελευταία 25ετία στην ελληνική εμπορική ναυτιλία και η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα υπέρογκα κέρδη και την αύξηση του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. «Το ζήτημα είναι πολιτικό», τόνισε ο Γιώργος Τούσσας, «αφού οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και η αποδοχή του ευρωμονόδρομου από το Συνασπισμό, έχουν στόχο τη μείωση του κόστους της ναυτεργατικής δύναμης, τη δημιουργία ενός τεράστιου στόλου από φτηνό εργατικό δυναμικό».

«Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι και η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της, η αποσύνδεση του πτυχίου από τα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε το στέλεχος του ΚΚΕ και κάλεσε τους σπουδαστές να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές το δικομματισμό.

Ο Γιώργος Τούσσας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το ναυτεργατικό κίνημα από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, επισημαίνοντας «ότι οι δεσμοί αυτοί παραμένουν άρρηκτοι, με το ΚΚΕ να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα». Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Θαλάσσιων Μεταφορών, επισήμανε την ανάγκη του αγώνα «για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και την εγκαθίδρυση μιας άλλης εξουσίας, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των εφοπλιστών».

Στην έντονη συζήτηση με τους σπουδαστές, κατατέθηκε και η πλούσια εμπειρία από τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ