Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από σήμερα στη Νίκαια το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Η προσέλευση και εγγραφή των αντιπροσώπων θα γίνει από τις 5 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., οπότε αρχίζουν και οι εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα.

Το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ έρχεται να επισφραγίσει την πλούσια και πολύπλευρη δράση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα μας με την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ το διάστημα που μεσολάβησε από το 13ο Συνέδριό της, τον Ιούλη του 1999, μέχρι σήμερα.

Στο 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ αναμένεται να πάρουν μέρος 500 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα, εκλεγμένοι από προσυνεδριακές συνελεύσεις. Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, φίλοι και συνεργάτες της ΕΕΔΥΕ, καθώς και ξένοι αντιπρόσωποι του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Στη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν θέματα όπως: Θέσεις και εκτιμήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή, τις απειλές για νέα χτυπήματα κατά χωρών (Συρία, Ιράν, ΛΔ Κορέας, Κούβα), το ρόλο της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους μελλοντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ. Επίσης, τα Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό, για τον ΟΗΕ, το ρόλο του NATO, τα πυρηνικά όπλα κλπ.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι:

-- Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων» και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις.

-- Πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση συντονισμού του φιλειρηνικού κινήματος, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και παγκόσμιο.

-- Η οργάνωση Ολυμπιάδας Ειρήνης κατά την περίοδο Γενάρη - Μάη 2004, με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το Συνέδριο.

Ακόμα πιο δυναμικά

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, σε δήλωσή της στο «Ρ», με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, τονίζει:

«Το Συνέδριο αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και τις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν αλλά και τη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά, τόσο με τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όσο και με την καθημερινή καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών σε όλους τους τομείς.

Το Συνέδριο δεν είναι για μας μια τυπική διαδικασία. Προηγήθηκε μια πλούσια σ' εμπειρίες δίμηνη προσυνεδριακή διαδικασία, σε περισσότερες από 100 Επιτροπές σε όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια του Συνεδρίου θ' αναπτυχθεί πλούσιος προβληματισμός γύρω από τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της ΕΕΔΥΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, τη συνεχιζόμενη σφαγή στην Παλαιστίνη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τους νέους στόχους του ιμπεριαλισμού, την Κούβα, το Ιράν, την Κορέα, την Αφρική. Θα συζητηθεί, φυσικά, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, σε όλους αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, ακόμα τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα πυρηνικά όπλα, ο Ευρωστρατός, το Ευρωσύνταγμα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί το ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και δράσης.

Η ΕΕΔΥΕ, όλη αυτή την περίοδο, καταξιώθηκε με τους αγώνες της και τη δράση της, που πολλές φορές ανάγκασε και άλλους να εμφανιστούν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις, παίζοντας παιχνίδια προπαγάνδας και κοροϊδεύοντας το λαό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία στοχεύουμε να ενταχθούν δυναμικά άνθρωποι που συμμετείχαν στο φιλειρηνικό κίνημα, ιδιαίτερα οι νέοι να πάρουν μέρος, καθώς και να στηθούν παντού Επιτροπές Ειρήνης που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 100 πανελλαδικά. Επίσης, στοχεύουμε η ΕΕΔΥΕ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης να παίξουν ακόμα πιο δυναμικό ρόλο, στις σύγχρονες συνθήκες, στο συντονισμό της δράσης φορέων και παραγόντων υπέρ της ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ΕΕΔΥΕ, βέβαια, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην κλιμάκωση και την άνοδο του φιλειρηνικού κινήματος, την ενημέρωση, την αποκάλυψη, τη συσπείρωση, την κινητοποίηση του λαού μας απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Είναι φανερό ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης απέναντι στους λαούς που θίγονται ή αυτούς που είναι στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, προσπαθώντας να δυναμώσει παραπέρα την παρουσία της στο εθνικό, αλλά στο παγκόσμιο, αντιπολεμικό κίνημα, μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες, ότι το συνέδριο θ' αποτελέσει ένα νέο σταθμό στην πορεία ανόδου του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος. Αυτό δεν απορρέει μόνο από τη μακρόχρονη παρουσία της ΕΕΔΥΕ, αλλά και από τη σημερινή δράση της που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προοπτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέα ορμή το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα(2007-04-22 00:00:00.0)
Αρχίζει το Σάββατο στη Νίκαια(2007-04-18 00:00:00.0)
Για ΕΕΔΥΕ πιο αποτελεσματική στη δράση και στους αγώνες(2007-04-14 00:00:00.0)
Ωθηση στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα(2007-01-30 00:00:00.0)
Η πορεία της ΕΕΔΥΕ από την Ιδρυτική Διακήρυξη μέχρι το 14ο Συνέδριο(2003-11-09 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το 14ο Συνέδριο(2003-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ