Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζεται ο Σαρόν από ακροδεξιά και Ουάσιγκτον

Οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό είναι καθημερινές

Associated Press

Οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό είναι καθημερινές
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εφόσον σταματήσουν οι αντι-ισραηλινές επιθέσεις και διαλυθούν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας, κεκλεισμένων των θυρών, σε βουλευτές του κόμματός του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει ιδιαίτερα την ακροδεξιά πτέρυγα του Λικούντ, μετά τη φημολογία περί μονομερών κινήσεων εκ μέρους του Ισραήλ. Συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσεις ζήτησε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του.

Ο ισραηλινός στρατός, ακόμη και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος, δεν πρόκειται να αποσυρθεί εντελώς από τα παλαιστινιακά εδάφη διαβεβαίωνε ο Σαρόν, καθιστώντας, επίσης, σαφές ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του υπό προϋποθέσεις. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε επισταμένα να γίνει συγκεκριμένος στις προθέσεις του. Ορισμένες πηγές διέρρεαν ότι ο Σαρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να διαλύσει ορισμένους εποικισμούς και να αποσύρει μέρος των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς και να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη πορεία ανέγερσης του τείχους. Αυτά ήταν τα αιτήματα που φέρεται να μετέφερε στον Σαρόν, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης στην Ιταλία, ο Ελιοτ Αμπρας, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελαύνει άλλους 3 Παλαιστινίους από τη Δυτική Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχουν περάσει από δίκη και χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά μόνο στη βάση υπονοιών. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν 2 Ισραηλινούς πολιτικούς φρουρούς στην περιοχή ανέγερσης του τείχους, κοντά στο Αμπού Ντις, στην Ιερουσαλήμ.

«Αντισημιτισμός η άσκηση κριτικής»

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν πράξει αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον αντισημιτισμό», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα EUpolitix.com, ο Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμά ως ανησυχητική για την ασφάλεια των Εβραίων την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης και δε διστάζει να χαρακτηρίσει απροκάλυπτα αντισημιτισμό «την άσκηση κριτικής στην πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων για δήθεν υπερβολική χρήση βίας, καθώς αυτή η κριτική συνεπάγεται ότι δε γίνεται δεκτό το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, άρα διακυβεύεται η ίδια του η ύπαρξη».

Στο «χορό» εισήλθε, χτες, και ο Ιταλός αντιπρόεδρος Τζιανφράνκο Φίνι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Ο Φίνι επέκρινε την «αδιαφορία και τη συνέργεια» των περισσότερων Ιταλών κατά την υιοθέτηση του αντιεβραϊκού νόμου, το 1938, που άνοιξε το δρόμο για την παράδοση στους Ναζί 5.910 Ιταλο-εβραίων και κάλεσε την Ευρώπη να «ξεριζώσει τα ζιζάνια του αντισημιτισμού». Ο Φίνι, που έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να διαχωρίσει το εθνικιστικό του κόμμα, Εθνική Συμμαχία, από το φασιστικό του παρελθόν, θεωρείται, από το Τελ Αβίβ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ στην ΕΕ και μάλιστα προσφάτως δέχτηκε τις επικρίσεις των Βρυξελλών γιατί χαρακτήρισε το τείχος «μέτρο αυτοάμυνας».

Τέλος, γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι η Βόννη αρνήθηκε να πουλήσει στο Τελ Αβίβ, παρά τη δελεαστική του προσφορά, άλλα δύο υποβρύχια, ανάλογα με αυτά που είχαν πουληθεί στις αρχές του '90, μετά τις πληροφορίες ότι τα υποβρύχια εξοπλίζονται με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, παρά τις ισραηλινές διαψεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ