Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αναζήτηση ... «ενόχων»

Πλατεία Τάξιμ: Σκοπευτής της αστυνομίας σε στέγη. Το κλίμα αστυνομοκρατίας εντείνεται

Associated Press

Πλατεία Τάξιμ: Σκοπευτής της αστυνομίας σε στέγη. Το κλίμα αστυνομοκρατίας εντείνεται
ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η πορεία των αστυνομικών ερευνών αναγκάζει τους κατασκευαστές τρόμου να «αναθεωρήσουν» το σενάριο «εμπλοκής» της «Αλ Κάιντα» στο μακελειό της περασμένης βδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε 57 ζωές, χωρίς όμως οι διάφοροι «ειδικοί» να εγκαταλείπουν τις θεωρίες «διασύνδεσής της» με τις επιθέσεις.

Το ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία «δείχνουν» πως τις επιθέσεις έκανε η ισλαμιστική οργάνωση IBDA/C δυσκολεύει την αναζήτηση «ενόχων»: Στην πορεία της έρευνας, δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί ότι είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί έχει ξεσπάσει ήδη μια σύγκρουση αρχών-Τύπου για τη «διαχείριση πληροφοριών».

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες περί «προειδοποίησης ακόμη και για τη μέρα της επίθεσης» από τη ΜΙΤ. Αν αυτό ευσταθεί, είναι τουλάχιστον περίεργη η δήλωση του διοικητή της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Τζελαλετίν Τζεράχ, ο οποίος είπε: «Αν δεν υπήρχε η ανευθυνότητα του Τύπου, δε θα είχαμε θρηνήσει τα θύματα αυτά». Και είναι ακόμη πιο περίεργο ότι και ο πρωθυπουργός Ερντογάν μίλησε περί «ανευθυνότητας» των ΜΜΕ. Οπως κι αν έχει, κατά την εφημερίδα «Ραντικάλ», το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αναλάβει ρόλο «συντονιστή» των υπηρεσιών πληροφοριών η ΜΙΤ. Ενώ μένει να φανεί τι ακριβώς θα «συντονίσει» η ΜΙΤ, τα πράγματα μοιάζουν να οδεύουν σε προσπάθεια «απόσπασης της προσοχής» από τις σχέσεις κράτους και ισλαμιστικών οργανώσεων.

Είναι, αν μη τι άλλο, πολιτικά ευεξήγητος ο «αποτροπιασμός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, ως ηγέτης ενός κόμματος που προέρχεται από την ίδια ιδεολογική μήτρα με την οργάνωση (το κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης όσο και το Μέτωπο Μαχητών για μια Μεγάλη Ισλαμική Μέση Ανατολή προήλθαν από το πολιτικό ισλάμ, μέντορας του οποίου έως το 1997 ήταν ο Νετσμετίν Ερμπακάν), βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή, μέρα που αφιέρωσε στο να δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή δίκτυα, ότι το μακελειό που προκάλεσαν οι επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης στόχο είχε να πλήξει «τη σταθερότητα», δεσμεύτηκε στη συνέχιση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στεκόμενος στην ανάγκη «έρευνας των αιτίων της» και, για άλλη μια φορά, επιχείρησε να αποφύγει την οριστική απόδοση ευθύνης «στην "Αλ Κάιντα"».

Ο Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος βρισκόταν χτες στην Αγκυρα σε επίσημη επίσκεψη, κάλεσε για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ώστε να «προχωρήσει» η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και δεσμεύτηκε σε γερμανική «βοήθεια» στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Οι 19 συλληφθέντες σε σχέση με το μακελειό εξακολουθούν να ανακρίνονται από Τούρκους και Βρετανούς. Χτες, οδηγήθηκαν υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας σε Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα, στο «επίκεντρο» των ερευνών βρέθηκε η επαρχία Μπινγκιόλ - όπου η «Χεζμπολάχ» έπαιξε στο παρελθόν ρόλο «επιβοηθητικό» του στρατού, εναντίον του ΡΚΚ, και από όπου κατάγονται οι 4 φερόμενοι ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Το «Info-Turk» τονίζει ότι ο ρόλος των ισλαμιστικών φονταμενταλιστικών οργανώσεων είναι προφανής από τη δεκαετία του 1960: «Τη Ματωμένη Κυριακή του 1969 ισλαμιστές επιτέθηκαν και σφαγίασαν προοδευτικούς ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της άφιξης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ», γράφει, σε μια εποχή που «οι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, μαζί με τους Γκρίζους Λύκους, ήταν οι σθεναρότεροι υποστηρικτές των ΗΠΑ». Θυμίζει ότι μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων «έκαψαν ζωντανούς 37 Τούρκους και Κούρδους διανοούμενους το 1993 στο Σίβας λόγω της αλληλεγγύης τους στην κοινότητα των Αλεβιτών». Οτι η «Χεζμπολάχ», «οπλισμένη από τον τουρκικό στρατό, δολοφόνησε εκατοντάδες Τούρκους και Κούρδους». Και ότι ήταν αεροσκάφη του τουρκικού στρατού που έριχναν προπαγανδιστικά φυλλάδια καλώντας τους Κούρδους να «συμμετάσχουν σε ιερό πόλεμο κατά των απίστων» αυτονομιστών, στο πλευρό «του τελευταίου ισχυρού στρατού του Ισλάμ». Ενας από τους «ήρωες» αυτού του πολέμου, ο κουρδικής καταγωγής Μεμέτ Αγάρ, πρωταγωνιστής το 1996 στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, έτυχε πλουσιοπάροχης «ανταμοιβής» για τη δράση του, αναλαμβάνοντας, πρόσφατα, την ηγεσία του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Ωστόσο, οι «απλοί στρατιώτες» των ισλαμιστικών/παραστρατιωτικών οργανώσεων παραμερίστηκαν. Από τις τάξεις τους «αντλήθηκαν» οι άνθρωποι που εκτέλεσαν το μακελειό.

Παρεμπιπτόντως, συνεχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πόλεμος αναζωπυρώνεται. Σε επιχείρηση στην πόλη Ορντού της Μαύρης Θάλασσας την Κυριακή, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις Κούρδους, φερόμενους ως μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK/KADEK), που είχαν «απαγάγει και κρατούσαν ομήρους 20 χωρικούς». Κατά το δίκτυο, οι «όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι». Δε δόθηκαν λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ