Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Καταγγελία άγριας πολιτικής δολοφονίας

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάγγειλε την άγρια δολοφονία υποψήφιου του μετώπου URNG της Γουατεμάλας. Συγκεκριμένα, ο Κ. Αλυσσανδράκης είπε τα εξής:

«Πληροφορήθηκα από τη Γουατεμάλα ότι ο Ricardo De Leon Regil, υποψήφιος της Επαναστατικής Εθνικής Ενότητας της Γουατεμάλας (URNG), δολοφονήθηκε άγρια στις 16 του μήνα.

Ο Ricardo De Leon Regil ήταν γιατρός με ευρεία αναγνώριση και εκτίμηση του έργου του. Ηταν θύμα στα πλαίσια μιας βίαιης κατάστασης που είχε αναπτυχθεί και παλιότερα στη Γουατεμάλα και που γίνεται πιο έντονη αυτή την περίοδο οπότε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογών.

Κύριε πρόεδρε, ο λαός της Γουατεμάλας, όπως και οι άλλοι λαοί της Λατινικής Αμερικής, έχει δοκιμάσει με πολύ τραγικό τρόπο την ξένη επέμβαση και την εκμετάλλευση από την ντόπια ολιγαρχία. Ο λαός της Γουατεμάλας αναγκάστηκε να ακολουθήσει το δρόμο της ένοπλης πάλης για να υπερασπίσει τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Ο σκληρός αγώνας του οδήγησε στη διαδικασία ειρήνευσης και η κυβέρνηση που προήλθε δεσμεύτηκε για την προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εξι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αλλά βασιλεύει η φτώχεια, ενώ οι ηγέτες του λαού δολοφονούνται από παραστρατιωτικούς που μένουν ατιμώρητοι.

Μαζί με την καταδίκη, κύριε πρόεδρε, και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ricardo De Leon Regil, θα ήθελα να ζητήσω να απευθυνθείτε στις αρχές της Γουατεμάλας, ώστε να διερευνηθεί πλήρως αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ