Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνούν με «διαφοροποιήσεις»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού στρατού, που δε θα αντίκειται στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν «εποικοδομητική και παραγωγική» τη συνάντησή τους, που, κατά πολλούς αναλυτές, στόχευε στην εξομάλυνση των διαφωνιών και των αντιθέσεων, που είχαν προκύψει εξαιτίας της εισβολής στο Ιράκ, χωρίς, όμως, να καταστεί σαφές από τις πρώτες αυτές επαφές, αν πέτυχαν το στόχο τους.

Ο Ζακ Σιράκ φρόντισε να επαναδιατυπώσει ορισμένες από τις γαλλικές θέσεις. Για το Ιράκ, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση που φαίνεται να ακολουθεί η Ουάσιγκτον, δηλαδή της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, έχει θετικό προσανατολισμό, αλλά, όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «είναι ακόμη ανεπαρκής και ελλιπής». Κατά τον Σιράκ, η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας «τοποθετείται αρκετά μακριά», ενώ «δε διευκρινίζεται ο ρόλος του ΟΗΕ». Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να διαχωρίσει, ελαφρώς, τη θέση του και στο θέμα του Ευρωστρατού. Ο Ζακ Σιράκ, από τη μία, τόνισε ότι «η Γαλλία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής άμυνας» αλλά, από την άλλη, συμπλήρωσε ότι ο Ευρωστρατός «θα πρέπει να έχει δικά του χαρακτηριστικά και προσωπικότητα» και να «μπορεί να φέρνει και μόνος του σε πέρας στρατιωτικές αποστολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ