Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προς ολοταχώς σε μια «Αυτοδιοίκηση Α.Ε.»

Σύμπλευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στη λογική μιας Τοπικης Αυτοδιοίκησης πληρως υποταγμένης στην κεντρική εξουσία και τους νόμους της αγοράς, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ολοκληρώθηκε χτες, στη Θεσσαλονίκη, απέδειξε, για άλλη μια φορά, τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στη λογική της πλήρους ένταξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κεντρική κρατική εξουσία, τους κανόνες του πολιτικού συστήματος, και τους νόμους της αγοράς. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθείται και ο νέος Δημοτικός Κώδικας, που υιοθετούν -παρά τις κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις τους- οι υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου.

Με το νέο Κώδικα, ο έλεγχος του κράτους γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός, περιορίζεται και υποκαθίσταται ο ρόλος Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ ο πολιτικός ρόλος των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων γίνεται όλο και περισσότερο διακοσμητικός. Επιχειρείται να μπουν φραγμοί και περιορισμοί στη δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, στη διαφάνεια, στη συμμετοχή των μαζικών φορέων και του κοινού στα ζητήματα που άμεσα τους αφορούν. Ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εκτελεστικού οργάνου της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Οπως καταγγέλλει μέσα και από το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), το κεντρικό κράτος αναλαμβάνει ένα νέο ισχυρότερο ρόλο στον έλεγχο και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, δηλαδή στον πλήρη καθορισμό των κατευθύνσεων της δράσης του ρόλου και του περιεχομένου της ΤΑ, αλλά και των κανόνων για την άσκηση της πολιτικής της.

Κώδικας υποταγής

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ αναφέρει πως με το νέο Κώδικα που προωθείται, «δημιουργούνται, νέες δομές που επιβάλλονται αναγκαστικά, με τις οποίες υποκαθίστανται τα αιρετά όργανα στο ρόλο τους, με μηχανισμούς που μπορούν να λειτουργούν με μάνατζερ.

Δημιουργείται νέο πλαίσιο για την υποχρεωτική μεταφορά στην ΤΑ αρμοδιοτήτων του κράτους, αλλά και για την αναγκαστική υλοποίηση αυτών των αρμοδιοτήτων, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης των οποίων θα καθοριστεί μετά, με απλά ΠΔ.

Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και κατάργησης του πολιτικού ρόλου των Δήμων αφού -αν δε γίνεται αρεστή η πολιτική τους- αφαιρείται από αυτά και ανατίθεται η υλοποίηση των αρμοδιοτήτων τους σε άλλα όργανα.

Ο επικυρίαρχος ΓΓ της Περιφέρειας μπορεί να ακυρώνει τεχνικά προγράμματα, επιχειρησιακά σχέδια και πολιτικές, όταν δε βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση όχι μόνο στις κατευθύνσεις και στο περιεχόμενο, αλλά και στον τύπο, με τις επιταγές της κεντρικής εξουσίας.

Η συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο επιταχύνεται και θεσμοθετείται η ανάθεση σ' αυτό αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και η διαχείριση ολόκληρων τομέων της ΤΑ, και προωθούνται ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν την κερδοφορία του, όπως οι συμβάσεις παραχώρησης.

Προωθήθηκαν και εφαρμόζονται οι διατάξεις για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΤΑ, αλλά και η χρησιμοποίησή της σαν μέσο για γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας κλπ., σε ευρύτερο πεδίο.

Εξάλλου, προωθείται ο περιορισμός δράσης των παρατάξεων και των συνδυασμών, τόσο με τον καθορισμό των λεγόμενων δημοτικών ομάδων, όσο και με τον έλεγχο της δράσης τους.

Εντείνεται η προσπάθεια για συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, και για εφαρμογή της ανταποδοτικότητας παντού.

Επιταχύνεται η εφαρμογή της κατεύθυνσης για επιχειρηματική δράση της ΤΑ και κυρίως στους τομείς κοινωνικής πολιτικής που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιβάλλονται οι δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας σαν επιχείρηση.

Υποτάσσονται τα πάντα, ακόμη και η αντιπροσωπευτικότητα, στο όνομα της λεγόμενης «αποτελεσματικότητας», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης φορολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας.

Προωθείται η εφαρμογή νέων δομών υποκατάστασης, κατάργησης, παράκαμψης των αιρετών οργάνων, για την εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών.

Θεσμοθετούνται μέτρα για τον περιορισμό και το κλείσιμο κάθε διόδου διαφυγής από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ακόμη και ποινές φυλάκισης των αιρετών.

Περιορίζεται η δράση της ΤΑ, ώστε ακόμη και οι συνεργασίες της θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον περιορισμό του σεβασμού, όχι μόνο της εθνικής, αλλά και της νομοθεσίας της ΕΕ».

ΟΧΙ στην κατρακύλα της ΤΑ

Η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση δηλώνει ότι ο νέος Κώδικας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού μας για μια ΤΑ συμπαραστάτη, ενισχυτή, συμμέτοχο στους αγώνες για προστασία και ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του, που σήμερα δέχονται μια ανηλεή επίθεση.

Γι' αυτό καλεί σε αντίσταση στην κατρακύλα της ΤΑ, στην ολοκληρωτική απογύμνωσή της από κοινωνικά χαρακτηριστικά της και στη μετατροπή της σε απλό διεκπεραιωτικό μηχανισμό, χωρίς πολιτικό ρόλο και περιεχόμενο.

Η ΔΑΣ καλεί τους αιρετούς να διεκδικήσουν «την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της ΤΑ, την εξασφάλιση μέτρων και ρυθμίσεων που διευκολύνουν τη δυνατότητα εκλογής και συμμετοχής των εργαζομένων στη λειτουργία της ΤΑ.

Την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας της ΤΑ για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.

Την κατοχύρωση του πολιτικού ρόλου των οργάνων της. Να αρνηθούμε την όποια προσπάθεια αναγκαστικής υποκατάστασης του Δήμου από άλλους μηχανισμούς του κράτους και το αντίστροφο».

Για μια μαχόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στο λαό

Είναι καθαρό πως για μια ΤΑ προς όφελος των εργαζομένων απαιτείται η ανατροπή του πλαισίου, μέσα στο οποίο σήμερα κινείται. Απαιτείται ανάπτυξη της χώρας που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες ανάγκες του, και θα απαντά στα ερωτήματα, του ελέγχου της, των αποτελεσμάτων της και της κατανομής τους θετικά για τους εργαζόμενους.

Γι' αυτό, η ΔΑΣ στηρίζει και παλεύει για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που:

«Στέκεται αλληλέγγυα στο πλάι των εργαζομένων ενάντια στις επιβουλές κατά των κοινωνικών κατακτήσεών τους, στηρίζει τις δράσεις για τη νεολαία, την Παιδεία, την Υγεία. Ενισχύει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην εργασία χωρίς ασφάλιση, στη διατήρηση, διεύρυνση και μελλοντικά γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Αρνείται να συνεργήσει στη φαλκίδευση των κατακτήσεών τους.

Συμπλέει και συνεργάζεται με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας ενάντια στον πόλεμο, στις επεμβάσεις, των ιμπεριαλιστών και εναντιώνεται στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές.

Αγωνιζόμενη που απευθύνεται στο λαό, στηρίζεται σ' αυτόν με έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση, για όλα τα προβλήματα. Δεν κρύβει την πραγματικότητα, δεν την παραποιεί, δεν τη ρετουσάρει. Δεν παραπλανά τους εργαζομένους με ψεύτικους "μονόδρομους" και "εθνικούς στόχους", χωρίς ακόμη και να τους ρωτήσει. Αναδεικνύει τα αίτια και παλεύει για την εξάλειψή τους».


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύεται το κράτος (2003-11-15 00:00:00.0)
Για Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες (2000-11-07 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφο το αίτημα για «φορολογική εξουσία» (2000-04-29 00:00:00.0)
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών με διορισμένες διοικήσεις (1998-01-11 00:00:00.0)
Το απέρριψαν (1997-01-21 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η λαϊκή κυριαρχία (1996-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ