Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών με διορισμένες διοικήσεις

Σε πλήρη συμμόρφωση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως αυτή εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θέλει την περιφέρεια, το νομό, το δήμο, επιχειρήσεις, οι οποίες θα πουλούν τις υπηρεσίες και αρμοδιότητές τους, θα δρουν έξω από κάθε εθνικό σχεδιασμό, σε βάρος των εργαζομένων και σε συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο, προωθήθηκε και ψηφίστηκε μέσα στο Μάη του προηγούμενου χρόνου, ο νόμος για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Ενας νόμος, που αντικατοπτρίζει την υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα των Βρυξελλών για υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στην περιφέρεια, βασική λειτουργία της οποίας είναι ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων. Η πλήρη αποδυνάμωση, εν τέλει, της αιρετής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να αποφευχθούν ...διαφοροποιήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο περιφερειάρχης διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που εξασφαλίζει τη διοχέτευση και εφαρμογή των κατευθύνσεων από τα όργανα της κρατικής εξουσίας, αλλά, ταυτόχρονα, υποβαθμίζει το ρόλο της αιρετής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε απλό μηχανισμό υλοποίησης ειλημμένων αποφάσεων. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, δεν άφηνε περιθώρια για ...αυταπάτες, δηλώνοντας πως "τα επίπεδα αποφάσεων διαμορφώνονται πλέον από υπερεθνικά κέντρα, όπως οι Βρυξέλλες". Καλώντας, δηλαδή, απροκάλυπτα τους αιρετούς να δεχτούν το ρόλο της ...γλάστρας στα αυτοδιοικητικά και διοικητικά δρώμενα και εξελίξεις. Αποσαφηνίζοντας πως οι όποιες επιλογές και η υλοποίησή τους βρίσκονται έξω από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία "υπολογίζονται" μόνο ως πεδίο "αξιοποίησης" για την εδραίωση της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης, δηλαδή, πληρωμής για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.

Παράλληλα, την υλοποίηση των "υπερεθνικών" αποφάσεων, εγγυάται το Συμβούλιο Περιφερειών "για τη στήριξη της περιφερειακής διοίκησης της χώρας και εναρμόνιση των περιφερειακών πολιτικών και τον συντονισμό δράσης κεντρικών και περιφερειακών κεντρικών υπηρεσιών". Στο "αντιπροσωπευτικό" αυτό Συμβούλιο μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης και, ανάλογα με τα εξεταζόμενα θέματα, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με το νόμο για τη συγκρότηση της περιφέρειας, σ' αυτήν ενσωματώνονται οι διανομαρχιακές και περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων. Στο μεταξύ, έχει ήδη δρομολογηθεί και προχωρά η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις περιφέρειες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Στις αρχές του Νοέμβρη είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας. Τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα για τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων αναμένεται να εκδοθούν το Φλεβάρη του '98 και ακολούθως να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των υπουργείων, με όσες αρμοδιότητες και υπηρεσίες έχουν παραμείνει σ' αυτά.

Να σημειώσουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας στήριξε ουσιαστικά το νομοσχέδιο, θεωρώντας πως "ενισχύει την αποκεντρωτική δομή". Διατύπωσε, απλώς, κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν στην αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μεταξύ κράτους (στο επίπεδο της περιφέρειας) και Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως στη διατήρηση των Νομαρχιακών Επιτροπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ