Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς αρχή και τέλος στον Πειραιά

Το μεγαλύτερο παζάρι της Αττικής τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την παραδοσιακή του μορφή κι έχει μετατραπεί σ' ένα χώρο ασυδοσίας, ενώ η δημοτική αρχή αδιαφορεί

Το "Γιουσουρούμ" του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο παζάρι αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Γίνεται στην πλατεία Ιπποδαμίας και είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της πόλης.

Είναι ένα παζάρι, στο οποίο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της πρωτεύουσας προμηθεύονται αντικείμενα σε χαμηλές τιμές, ενώ ένας σημαντικός αριθμός βιοπαλαιστών εξασφαλίζει την επιβίωσή του.

Δυστυχώς, όμως, το "Γιουσουρούμ" του Πειραιά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την παραδοσιακή του μορφή και έχει μετατραπεί σ' ένα χώρο ανεξέλεγκτο, σ' ένα χώρο ασυδοσίας και κερδοσκοπίας. Το παρεμπόριο, η παρανομία, η φοροδιαφυγή και η κλεψιά είναι αυτά που κυριαρχούν σήμερα στο "Γιουσουρούμ", με αποτέλεσμα οι 1.200 νόμιμοι μικροπωλητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το παζάρι αυτή τη στιγμή έχει εξαπλωθεί σε τριπλάσια έκταση από αυτή που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και φτάνει μέχρι τα Καμίνια. Αυτό οφείλεται στους παράνομους μικροπωλητές - ξεπερνούν τις 2.000 - που στήνουν ανενόχλητοι τον πάγκο τους, όπου βρουν, δημιουργώντας ακόμα και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο Π. Σαλπέας

Και ενώ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο, η δημοτική αρχή του Πειραιά δε φαίνεται να ανησυχεί, αφού στις εκκλήσεις των παλαιοπωλών και μικροπωλητών επιδεικνύει αδιαφορία. Το μόνο που ενδιαφέρει σήμερα το δήμο είναι πώς θα εισπράξει από το "Γιουσουρούμ" περισσότερα χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις άδειες των 1.200 μικροπωλητών ο Δήμος Πειραιά έχει έσοδα 450.000.000 το χρόνο...

Παράλληλα, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του "Γιουσουρούμ" είναι τραγική. Η βρωμιά και η δυσοσμία είναι αφόρητη, μια και οι χώροι υγιεινής είναι ανύπαρκτοι. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες πως πωλούνται και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, ανάμεσά τους και τρόφιμα χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.

Ο Παναγιώτης Σαλπέας,επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" και δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε: "Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το παζάρι μόνο με οικονομικά κριτήρια, γι' αυτό και είναι υπεύθυνη γι' αυτό το χάλι που υποβαθμίζει την πόλη του Πειραιά. Την ίδια ώρα, αδιαφορεί για τα προβλήματα που προκύπτουν. Προβλήματα περιβαλλοντικά, κυκλοφορίας, προβλήματα που αφορούν την απώλεια τζίρου των καταστημάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι πεσμένη. Κι όλα αυτά - το επισημαίνω - δημιουργούνται, όχι από τη νόμιμη λειτουργία του παραδοσιακού παζαριού, αλλά απ' την παράνομη λειτουργία ενός παζαριού, που δεν έχει πια διαστάσεις, που δεν έχει αρχή και τέλος".

Σφύζει από ζωή

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, με το "Γιουσουρούμ" ο Πειραιάς κάθε Κυριακή σφύζει από ζωή, αφού απ' το παζάρι περνούν χιλιάδες άτομα από όλη την Αττική. Είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος βιοπορισμού για τους πωλητές, αλλά και για κάποιες μικροεπιχειρήσεις που προωθούν στο παζάρι το στοκ εμπόρευμά τους, που σε διαφορετική περίπτωση θα το πετούσαν.

Ο 57χρονος Γιώργος Δρακάκης διατηρεί παλιατζίδικο στην περιοχή. Οι πρώτες κουβέντες που μας είπε είναι πως τα τελευταία χρόνια η δουλιά έχει μειωθεί πολύ. "Εμείς δουλεύουμε μόνο την Κυριακή, με το "Γιουσουρούμ". Τις άλλες μέρες δεν περνάει κανένας, υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Ο κόσμος ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα. Κι εμείς δουλεύουμε επί το πλείστον με αλλοδαπούς". Οσον αφορά το παζάρι τόνισε: "Η κατάσταση εδώ είναι τραγική. Το μόνο που μας μένει είναι να ενωθούμε όλοι μαζί, μικροπωλητές και μαγαζάτορες, και να αγωνιστούμε".

Το παζάρι, στην πλειοψηφία του, αποτελείται από μικροπωλητές. Ενας απ' αυτούς είναι και ο Παναγιώτης Μακρής,που κάνει αυτή τη δουλιά εδώ και 45 χρόνια. Και αυτός, με τη σειρά του, επισήμανε ότι η δουλιά έχει μειωθεί κατά 50% και ότι το αγοραστικό κοινό του παζαριού αποτελείται από ξένους. Μας μίλησε, όμως, και για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο και στο επάγγελμα."Εγώ πληρώνω άδεια στο δήμο 300.000 δραχμές. Μπορεί για κάποιους αυτό το ποσό να φαίνεται μικρό, για μας όμως είναι μεγάλο αφού δεν έχουμε πάντα δουλιά. Για να επιβιώσω γυρνώ όλη την Ελλάδα, από πανηγύρι σε πανηγύρι"...

Ο Πέτρος Χατζάκης,πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιοπωλών Πειραιά, μας μίλησε για ένα άλλο πρόβλημα του "Γιουσουρούμ". "Στο παζάρι, αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους μικροπωλητές που δεν έχουν άδειες, αλλά και με τους "επαγγελματίες" κλέφτες. Εχουμε κάνει παρεμβάσεις και στη Νομαρχία και στο δήμο. Παίρνουν μέτρα για δυο - τρεις Κυριακές και μετά σταματούν. Ο χώρος όμως πρέπει να ελέγχεται για να λειτουργεί και πιο σωστά. Γιατί το παζάρι για το δήμο του Πειραιά σημαίνει ένα γενναίο εισόδημα και για μια μεγάλη μερίδα κόσμου σημαίνει ανάγκη ύπαρξης".

Υπάρχουν όμως και εκείνοι - και είναι πάρα πολλοί - που ψωνίζουν στο παζάρι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν απ' τα καταστήματα. Μια από αυτούς είναι και η Ερμιόνη Παλιούρα."Αν ψάξεις εδώ - τόνισε - βρίσκεις καλά πράγματα και σε πολύ προσιτές τιμές. Δεν είναι εύκολο για όλους να αγοράζουν ένα παντελόνι με 15 και 20 χιλιάδες δραχμές... Κάπου πρέπει να ψωνίζουμε και εμείς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ