Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ
Οι μεγάλοι "καταπίνουν" τους μικρούς

Κάθε Κυριακή στις πλατείες της Αβησσυνίας στην Αθήνα και Ιπποδαμίας στον Πειραιά, οι μικροπωλητές διαλαλούν την πραμάτεια τους. Εκτός απ' το μεροκάματο δίνουν και τον αγώνα ενάντια στις μεγάλες βιτρίνες, στους "μεγάλους παράγοντες", που εποφθαλμιούν το χώρο

Εγκλωβισμένοι στον κλοιό των "μεγάλων παραγόντων", απειλούμενοι από τις πολυεθνικές και την "αναβάθμιση", εκεί στην πλατεία Αβησσυνίας, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι "παλιοί" αντιστέκονται. Οι άνθρωποι του "Γιουσουρούμ" συνεχίζουν να αγωνίζονται. Συνεχίζουν να παλεύουν με νύχια και δόντια να διατηρήσουν την παράδοση...

Περιμένουν μια Κυριακή για να δουλέψουν. Είναι η μοναδική μέρα, άλλωστε, που τα φώτα στις μεγάλες βιτρίνες σβήνουν, που τους δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούν τον "παλιό, καλό καιρό". Ολοι φωνάζουν πως "μια μέρα δεν είναι αρκετή για να περάσουμε όλη τη βδομάδα! ". Εξάλλου, ούτε ο κόσμος αγοράζει όπως αγόραζε παλιά. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της Κυριακής, ψάχνουν συγκεκριμένα αντικείμενα, συλλεκτικά κομμάτια που ξέρουν ότι θα τα βρουν φθηνότερα απ' ό,τι στις γκαλερί. Κάποιοι "φίλοι των αναμνήσεων", δεν έχουν τη δυνατότητα - ή τη διάθεση - να διαθέσουν υπέρογκα ποσά όπως η Π. Μπούδρου."Εδώ βρίσκω αντικείμενα που ούτε καν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν, πολλές φορές φθηνότερα απ' ό,τι περίμενα", λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτευμένοι με τη δουλιά

"Βασικό πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη αντικειμένων σ' εμάς και η έλλειψη χρημάτων στον κόσμο. Με δυσκολία καλύπτουμε τα οικογενειακά μας έξοδα και οι πλανόδιοι αλλά και οι καταστηματάρχες", επισημαίνει ο Γιώργος Κατσαρός,πρώην αντιπρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών Αθηνών και Προαστίων"Αγιοι Απόστολοι".

Ο Γ. Κατσαρός είναι ένας από τους παλιότερους παλαιοπώληδες της περιοχής, αφού ασχολείται με το επάγγελμα σχεδόν 60 χρόνια. Χιλιάδες αντικείμενα έχουν περάσει από τα χέρια του. Από σαλόνια, ντουλάπες και μπακίρια χειροποίητα, μέχρι σπαθιά και καριοφίλια οπλαρχηγών. "Αυτή τη δουλιά πρέπει να την έχεις ερωτευτεί παράφορα για να τα καταφέρεις, είναι σαν τη γυναίκα... ", λέει χαρακτηριστικά.

Οι παλιοί μικροπωλητές είναι αλλιώς. Εχουν μεγαλώσει κάνοντας αυτή τη δουλιά, έχουν μάθει να την ανέχονται, να παλεύουν για να την κερδίσουν. Εχουν το κουράγιο να παραμένουν μικροπωλητές, γιατί έχουν περάσει και καλές μέρες με αυτή τη δουλιά. Οι νέοι τη γνώρισαν τον καιρό της κρίσης, τις δύσκολες στιγμές της αναδουλιάς. Ισως γι' αυτό να μην έχει καταφέρει να τους κερδίσει. Οταν συναντούν καθημερινά την αδιαφορία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, χρειάζεται κουράγιο για να παλέψουν.

"Ενα είναι το μεγάλο παράπονο όλων των μικροπωλητών: Η αδιαφορία που συναντούν συνεχώς από το κράτος και τις δημοτικές αρχές. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτού του επαγγέλματος είναι σχεδόν εγκαταλειμμένοι", υπογραμμίζει ο Γ. Κατσαρός.

Η κόρη του Καλλιόπη Κατσαρού,που είναι γενική γραμματέας του Σωματείου, ασχολήθηκε από μικρή με τη δουλιά. Μεγάλωσε ανάμεσα στα παλιά αντικείμενα, διδάχτηκε από τον "καθηγητή" πατέρα της, έμαθε να τα αγαπάει και αποφάσισε να συνεχίσει το επάγγελμα. Σε "λάθος εποχή" θα έλεγε κανείς, αφού η απογοήτευση διακρίνεται καθαρά στα λόγια της. "Περνάμε μεγάλη κρίση αυτήν την περίοδο", λέει χαρακτηριστικά.

Δύσκολες μέρες

Αναπολώντας, ο κυρ - Γιώργος θυμάται: "Παλιά ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Αλλοι καιροί. Μέχρι το 1970 ο κόσμος ερχόταν να ψωνίσει μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια, οι τιμές ήταν προσιτές. Σήμερα, έρχονται για κομμάτια εποχής που δεν υπάρχουν πια στο εμπόριο". Φυλάει ακόμα τις φωτογραφίες από το παλιό, το αυθεντικό "Γιουσουρούμ". Τις φυλάει σαν τα μάτια του, γιατί αυτές τις εικόνες ξέρει πως δε θα τις ξαναδεί. "Η χούντα τα γκρέμισε όλα. Γκρέμισε όλα αυτά τα όμορφα κτίρια που στόλιζαν την πλατεία", λέει.

Ο Νίκος Ρούσος,μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, αναφέρεται στις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκαλέσει στη δουλιά τους η διχοτόμηση που προβλέπεται με την ένωση Ακρόπολης - Κεραμεικού. "Πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή όλοι ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Πρέπει κάποια στιγμή να κινητοποιηθούμε", τονίζει.

Για τις δύσκολες μέρες του "Γιουσουρούμ" μίλησε και ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". "Η τάση που υπάρχει σήμερα για ένα "ψευτογραφικό παζάρι" είναι ουσιαστικά η προσπάθεια των μεγαλοκαταστηματαρχών να επικρατήσουν στο χώρο, εις βάρος βέβαια των μικροπωλητών. Ετσι ο χώρος της πλατείας Αβησσυνίας κερδίζεται συνεχώς από το "οργανωμένο παζάρι" και τα καταστήματα. Παράλληλα αναβάθμιση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει και κερδοσκοπία των ιδιοκτητών των ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι πλέον ζητούν υπέρογκα ποσά για ενοίκιο", επισήμανε ο Λ. Αυδής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ