Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραδυφλεγείς βόμβες τα εργοστάσια καύσης

Ενα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης, της κύριας ουσίας που παράγει μια μονάδα καύσης, είναι αρκετό, για να σκοτώσει ένα πειραματόζωο. Λίγα τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο στο αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου!

Επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την καύση των απορριμμάτων. Κύρια αιτία είναι η παραγωγή διοξινών, ουσίες που η τοξικότητά τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του πλουτωνίου!

Τα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των διοξινών στους οργανισμούς είναι συγκλονιστικά. Ενα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι η ακριβής δόση που μπορεί να σκοτώσει ένα πειραματόζωο, ενώ λίγα τρισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο στο αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Στις παραπάνω επιπτώσεις έρχονται να προστεθούν παραμορφώσεις εμβρύων, αποβολές, παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων με δυναμικότητα 80.000 τόνων το χρόνο παράγει ετησίως κατά μέσο όρο 14,7 γραμμάρια διοξινών!

Οι διοξίνες είναι οι τοξικότερες χημικές ενώσεις που έχουν ελεγχθεί σε πειραματόζωα και η τοξικότητά της συγκρίνεται μόνο με αυτήν του πλουτωνίου. Ανήκουν στην κατηγορία των χημικών ενώσεων που δεν μπορεί να αποβάλει ο οργανισμός και επομένως συσσωρεύονται αθροιστικά σε αυτόν. Οι κύριες πηγές διοξινών στο περιβάλλον είναι η καύση των απορριμμάτων ή των τοξικών αποβλήτων και η ταφή της παραγόμενης τέφρας. Οι διοξίνες σχηματίζονται όταν οργανικές ενώσεις (και τα σκουπίδια στη χώρα μας περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες οργανικών στοιχείων, πολύ μεγαλύτερες από τις βόρειες χώρες λόγω διατροφής) αντιδρούν με χλώριο.

Διαρροές και συμφορές

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες συνολικά έξι εργοστάσια έκλεισαν λόγω αυξημένης εκπομπής διοξινών, ενώ υπήρξαν και σημαντικές οικολογικές καταστροφές, εξαιτίας της λειτουργίας εργοστασίων καύσης.

Συγκεκριμένα:

1980 - Νέα Υόρκη.Εκλεισε μονάδα καύσης λόγω εκπομπών διοξίνης και βαρέων μετάλλων.

1982 - Δανία.Διαρροή 2.800 λίτρων τοξικών διαλυτών από μονάδα καύσης. 1985 - Σκοτία.Εργοστάσιο κλείνει μετά από κατηγορίες για ρύπανση από διοξίνες.

1986 - Βρυξέλλες.Αγελάδες δίπλα σε εργοστάσιο καύσης βρέθηκαν να παράγουν γάλα με υψηλή συγκέντρωση διοξινών. Η Ολλανδία απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές γάλακτος από το Βέλγιο.

1987 - Μασαχουσέτη.Εκλεισε εργοστάσιο για 5 μήνες λόγω εκπομπής διοξίνης.

1978 - '88: Ο Ιρλανδός αγρότης Τζον Χάνραχαν δικαιώθηκε μετά από 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για το θάνατο των ζώων του, που προήλθε από διοξίνες, οι οποίες εκπέμπονταν από το γειτονικό εργοστάσιο καύσης.

1986 - '88: Το σκάνδαλο του πλοίου "Κίαν Σι" είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία του εμπορίου τοξικών. Το πλοίο αυτό ξεκίνησε από τις ΗΠΑ φορτωμένο με 13.500 τόνους τοξικής τέφρας από το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων της Φιλαδέλφειας. Το τοξικό φορτίο θάφτηκε αρχικά στην Αϊτή. Μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, όμως, το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων αυτών ξαναφορτώθηκε στο πλοίο και αφού διέσχισε τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Ινδικό σε μια προσπάθεια να βρεθεί χώρα για να δεχτεί τα απόβλητα, απορρίφθηκαν τελικά παράνομα στον Ινδικό Ωκεανό.

1989 - Ρότερνταμ.Τον Ιούλη του 1989 η ολλανδική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια έκθεση όπου ανέφερε ότι τα επίπεδα διοξινών και φουρανίων στο γάλα και το κρέας των αγελάδων κοντά στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών "AVR" ήταν τρεις φορές πάνω από τα επίπεδα άλλων περιοχών. Η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση γάλακτος και κρέατος από φάρμες της περιοχής. Το γάλα από τις φάρμες αυτές συγκεντρώνεται και καίγεται στο εργοστάσιο ως τοξικό απόβλητο. Η Ιταλία απαγορεύει προσωρινά τις εισαγωγές ολλανδικού γάλακτος.

1989 - Ιταλία.Η ιταλική εταιρία "Ντε Μπαρτολομέις" προσπάθησε να εξαγάγει για ταφή 1.000 τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων στην Πολωνία παρ' όλο που κατά τα λεγόμενά της διαθέτει τους "καλύτερους" καυστήρες στον κόσμο. Η εταιρία αυτή είχε προκριθεί για την κατασκευή εργοστασίου στο Σχηματάρι!

1990 - Ντιτρόιτ.Προσωρινό κλείσιμο εργοστασίου λόγω εκπομπών υδραργύρου.

1991 - Σικάγο.Εκρηξη αποβλήτων στον καυστήρα εργοστασίου καύσης και έκλυση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ επρόκειτο για το "ασφαλέστερο" εργοστάσιο καύσης στις ΗΠΑ!

1991 - Ιρλανδία.Η πολυεθνική χημική βιομηχανία "Ντου Πον" ανακοινώνει τη ματαίωση του προγραμματιζόμενου εργοστασίου καύσης αποβλήτων στην περιοχή Ντέρι, μετά από αντιδράσεις κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων.

1992 - Γαλλία.Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Θίονβιλ απέρριψε - παρά την αντίθετη άποψη του δημάρχου - την πρόταση για δημιουργία εργοστασίου καύσης τοξικών στην περιοχή, μετά από κινητοποιήσεις κατοίκων και οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ