Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ραντεβού το Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).--

Ραντεβού το Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο που προετοιμάζει η ΠΑΣΥ κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica» έδωσαν οι αγρότες του Εβρου, ύστερα από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Σουφλί. Στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος ενημέρωσε τους αγρότες για τα εγκληματικά μέτρα της πρόσφατης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ανεβεί η αγωνιστική ετοιμότητα του αγροτόκοσμου και να ξεδιπλωθούν νέοι μαζικοί αγώνες ενάντια στην αγροτοκτόνα πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Σε μια περιοχή, που η αγροτική παραγωγή φθίνει με δραματικούς ρυθμούς για όλα τα προϊόντα, ο Βαγγέλης Μπούτας επικέντρωσε στα μέτρα της αναθεωρημένης ΚΑΠ, που προωθούν ακόμα παραπέρα το ξερίζωμα των μικροκαλλιεργητών από τη γη τους. «Και μόνο το γεγονός ότι προβάλλουν σαν αφορμή για τη λήψη μέτρων το ότι η βαμβακοκαλλιέργεια βλάπτει το περιβάλλον, αποτελεί από μόνο του την καλύτερη και εγκυρότερη ομολογία της πρόθεσής τους να κεταστρέψουν τους μικροκαλλιεργητές και να ενισχύσουν ακόμα παραπέρα τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια», τόνισε το στέλεχος της ΠΑΣΥ.

Σχολιάζοντας τη σχετικά καλή τιμή, στην οποία οι βαμβακοκαλλιεργητές πούλησαν φέτος της σοδειά τους, λόγω της χαμηλής παραγωγής, ο Β. Μπούτας σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση οι απώλειες των δύο προηγούμενων ετών δεν αντισταθμίζονται με τη φετινή τιμή», ενώ προειδοποίησε τους αγρότες ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες θα χάσουν τα επόμενα χρόνια το 60% του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

Η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε την αγωνία των αγροτών του Εβρου να επιβιώσουν μπροστά στις δυσκολίες που θέτει η κλιμακούμενη αντιαγροτική επίθεση της κυβέρνησης. Δάνεια τρέχουν, απλήρωτες αποζημιώσεις, χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η αύξηση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων, η αδυναμία των νέων να παραμείνουν στον τόπο τους και να αναλάβουν τα χωράφια. Απαντώντας στους προβληματισμούς των αγροτών, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε πως «ακόμα και οι αρμόδιοι υπουργοί παραδέχονται ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όσοι καλλιεργούν για την επιδότηση θα σβήσουν, ενώ όσοι καλλιεργούν για την αγορά θα αναπτύξουν την παραγωγή τους. Λέει, δηλαδή, ξεκάθαρα ότι έχει στο στόχαστρό της τη μικρομεσαία αγροτιά».

Εντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τους αγρότες και στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία των συλλογικών τους οργάνων, που με τη στάση της στρώνει το χαλί, προκειμένου να περάσει η αντιαγροτική επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Β. Μπούτας, τόνισε την ανάγκη «οι αγώνες της αγροτιάς να στραφούν και στα επιμέρους αιτήματα. Ομως οριστική λύση στο πρόβλημα, μπορεί να δώσει μόνο ο συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», είπε. Και σημείωσε ότι οι αγρότες πρέπει να αξιοποιήσουν και το βήμα των επερχόμενων εκλογών, για να στείλουν μήνυμα καταδίκης στα κόμματα εκείνα που εφαρμόζουν και στηρίζουν τις αντιαγροτικές ευρωπαϊκές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ