Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Οργισμένο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων

Αποφάσισαν και νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ανταπόκριση).--

Συλλαλητήριο οργής και καταδίκης των κυβερνητικών μέτρων για την περικοπή της επιδότησης στο λάδι, αλλά και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποίησε χτες πλήθος αγροτοκτηνοτρόφων στη Λέσβο, με κεντρικό μήνυμα «ΚΑΠ σημαίνει αγρότες πεινασμένοι». Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Λέσβου, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, έπειτα από το αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δηλώνοντας, με τη μαζική παρουσία τους, ότι δεν πρόκειται να κάτσουν με «σταυρωμένα τα χέρια», στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Κεντρικός ομιλητής στη χτετική συγκέντρωση ήταν ο Στ. Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Στ. Σκοπελίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και συνολικά ο αγροτικός κόσμος της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους, ενώ αν η κυβέρνηση επιμείνει στην καταστροφική της πολιτική η απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της.

Στη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτισε ο νομάρχης Λέσβου και μέλος της ΣΕΑ, Π. Βιογιατζής, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και άλλων φορέων. Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο υπουργείο Αιγαίου, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στον υπουργό Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος βάλθηκε να υπερασπίσει, όπως ήταν αναμενόμενο, την κυβερνητική πολιτική, δεχόμενος την κατακραυγή των συγκεντρωμένων.

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, όπως εμφανίζονται στο ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης, είναι η:

  • Αμεση - πριν τα Χριστούγεννα - καταβολή του συνόλου της επιδότησης λαδιού στο σύνολο της παραγωγής.
  • Αμεση επίδοση της στρεμματικής επιδότησης που αδικαιολόγητα καθυστερεί.
  • Ακύρωση της απόφασης για την απαγόρευση της διακίνησης του λαδιού σε 16κιλα δοχεία.
  • Απαγόρευση της νοθείας του λαδιού.
  • Μη αφαίρεση του κεφαλιού των αμνοεριφίων ή του 10% από τα σφάγια.
  • Κατάργηση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και των κανονισμών για το λάδι, αλλά και των κοινοτικών κανονισμών για τ' άλλα μεσογειακά προϊόντα.
  • Επαναφορά των τιμών παρέμβασης και συγκέντρωσης.
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας στην ύπαιθρο.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου, όπου πραγματοποίησαν ανοιχτή σύσκεψη και αποφάσισαν τη διεξαγωγή νέου συλλαλητηρίου, την ερχόμενη Τρίτη 23/12, στην πλ. Σαπφούς, στις 11 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ